Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Trolejbusy v Liberci? Město prověří jejich provoz do Rochlice místo tramvajové trati

Liberec prověří, zda by místo plánovaného vybudování tramvajové trati na největší sídliště města ve čtvrti Rochlice nebyl výhodnější provoz trolejbusů. Ty zatím v Liberci nejezdí, dopravní podnik používá k přepravě cestujících tramvaje a autobusy. Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) předpokládá, že výsledek by mělo mít vedení města k dispozici na podzim.

Vybudováním tramvajové trati do Rochlice se radnice zabývá od roku 2002, autobusy k obsloužení této části města dlouhodobě kapacitně nestačí. Podle již dříve zpracované studie proveditelnosti si výstavba tramvajové trati do této části města vyžádá zhruba 1,7 miliardy korun a zbourání více než 60 objektů, což má řadu odpůrců. Vedení města se proto loni rozhodlo, že si nechá vypracovat ověřovací studii s cílem najít trasu, která bude levnější a bez nutnosti bourání budov.

Z konceptu této studie, s níž se mohli nyní radní města seznámit, ale podle Lenerta vyplývá, že výrazně levněji nebude možné tramvajovou trať postavit. „To snížení tam bylo, ale nebylo žádné radikální, a vzhledem k tomu, jak rostou ceny, tak bych si skoro dovolil říct, že to zlevnění bylo tak o inflaci," řekl. Komplikovaný by byl podle něj i provoz tramvají, pokud by trať postavili bez toho, že by jí ustoupila zástavba. „Je tam i řešení, že by demolice nebyly. Samozřejmě to ale znamená v některých případech sdružený provoz tramvají a automobilů," dodal Lenert.

Naznačil, že problematická je také ekonomická návratnost výstavby tramvajové tratě. Jako příklad uvedl páteřní trať do Horního Hanychova, kterou město nákladně rekonstruovalo na přelomu tisíciletí a nyní opět potřebuje opravu. „Náklady na rekonstrukci jsou opět kolem půl miliardy a výše, což ukazuje, že každých 20 až 30 let si trať vyžádá znovu takové nároky," řekl náměstek.

Před rozhodnutím, zda tramvajovou trať stavět, si tak město chce prověřit, zda by nebyl výhodnější provoz takzvaných parciálních trolejbusů, které díky bateriím mohou jet část cesty bez trolejí. Jejich pořízení by dopravnímu podniku navíc pomohlo splnit podmínky evropské směrnice o nízkoemisním provozu, neboť tramvaje se do toho nezapočítávají. „Tramvaje jsou drážní vozidla, nikoliv silniční. A tahle směrnice se týká pouze silničních vozidel," řekl další z náměstků primátora Vojtěch Prachař (ANO).

Podle dříve zpracované studie proveditelnosti by tramvajová trať měla vést z terminálu MHD přes ulici Dr. Milady Horákové a sídliště Dobiášova do Zeleného Údolí. Toto území zatím obsluhují jen autobusy, a přestože jezdí spoje ve špičkách po pěti minutách, zájmu cestujících to nestačí. Podle zpracovatelů studie proveditelnosti se ale městu vyplatí zřídit tramvajovou trať do této lokality jen v případě, že bude následně realizovat i druhou etapu s prodloužením tratě na sídliště Vesec a Doubí, což si odhadem vyžádá dalších 740 milionů. V takovém případě by tramvaje za den přepravily asi 15 tisíc cestujících, při realizaci jen první etapy do Zeleného Údolí zhruba 8000.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, MHD, stavby, Liberec, trolejbus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alois Novotný

V Liberci už zase vymýšlejí kočkopsy. Hlavně dotace a z toho malá domů, zrovna jako z x studií. Kolik studií už bylo na vlak z Prahy do Liberce. A realizace pouze ticho. Kdysi se měla stavět odbočka tramvaje od muzea kolem kasáren do Pavlovic a Ruprechtic. Klasická liberecká nula.

Čtvrtek, 20. června 2024, 18:31Odpovědět

Tasmansky Czert

Informace o obsazenosti busů do/z Rochlice je zcela mylná, furt je potkávám prázdné v jakoukoliv denní dobu. Kdo tím trpí, tak jsou obyvatelé ostatních částí města, kam byly spoje osekány na minimum a jezdí třeba jeden spoj za hodinu.

Čtvrtek, 20. června 2024, 14:23Odpovědět

David Cipro

O kolik má trolejbus větší kapacitou cestujících než kloubí autobus?

Čtvrtek, 20. června 2024, 12:21Odpovědět

Trolejbusy v Liberci? Město prověří jejich provoz do Rochlice místo tramvajové trati  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.