Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Od středy můžete ve všech libereckých tramvajích platit kartou

Ve všech tramvajích na linkách 2 a 3 v Liberci bude od středy možné platit za jízdenky bezkontaktní platební kartou. Páteřní tramvajová trasa z Lidových sadů do Horního Hanychova je nejvytíženější v Liberci, denně přepraví 22.000 lidí, to je stejně jako celá MHD v Jablonci nad Nisou, řekl dnes generální ředitel podniku Luboš Wejnar.

Na lince se od listopadu systém testoval v nové tramvaji EVO2, teď budou strojky pro bezkontaktní platbu vybaveny všechny vozy na trase. Dohromady jich je 30.

"Tohle je základ, jsou před námi ještě tři etapy," řekl Wejnar. V příštím roce by měly být automaty pro bezkontaktní platby vybaveny i tramvaje na lince 5 do Vratislavic a na meziměstské lince 11 do Jablonce nad Nisou. A pak by jimi měly být postupně vybaveny i autobusy v Liberci a Jablonci nad Nisou. Pro první etapu nakoupil podle Wejnara dopravní podnik 32 strojků za zhruba milion korun, dva jsou rezervní. Celkem jich bude podnik potřebovat asi 200. "Chtěli bychom zkusit využít evropských dotací nejen na nákup tzv. validátorů, ale i na upgrade odbavovacích systémů, protože technologie jdou stále dopředu," dodal Wejnar.

Čtěte také: Nové autobusy budou počítat cestující a nabídnou přes 90 míst

Cestující v Liberci mohou za jízdenky platit bezkontaktní platební kartou od loňského roku také u automatu na terminálu městské dopravy, dohromady se od té doby na terminálu a ve zkušební tramvaji prodalo na 12.000 jízdenek. Wejnar věří, že zavedením systému do všech tramvají na trase se jejich využití zvýší. Linky navíc nevyužívají jen Liberečané, ale hojně jí cestují i turisté mířící třeba do zoologické zahrady nebo na druhou stranu na Ještěd. Ve zkušebním provozu bylo možné koupit jen běžné jízdenky za 20 korun nebo poloviční, od středy už zákazník bude moci ve voze bezkontaktně zaplatit i za jízdenku celodenní nebo zvýhodněné rodinné jízdné.

Liberec byl první městem v Česku, které bezkontaktní platby cestujícím umožnilo, od té doby ho zavedli už na lince na letiště v Brně nebo v městské dopravě v Plzni.

V Liberci začnou jezdit také další čtyři nové nízkopodlažní autobusy Urbanway, které nahradí vozy z let 2001 a 2002. Dodávka je součástí zakázky na 21 autobusů za bezmála sto milionů korun, která je rozdělena do několika let. Cestujícím nabídnou nové vozy lepší komfort a díky vícebarevným informačním panelům se u nich lépe pozná, na jaké lince jezdí. Vozy mají navíc v rámech dveří čidla, která počítají cestující, vybaveny jsou také dvěma kamerami a v budoucnu dostanou i záznamové zařízení. "Slibujeme si od toho větší bezpečnost cestujících, ale i řidičů, protože v minulém roce už jsme měli několik napadení našich zaměstnanců," dodal Wejnar.

Zdroj: ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, Jablonec nad Nisou, platba, Liberec XIX-Horní Hanychov, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Česko, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od středy můžete ve všech libereckých tramvajích platit kartou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.