Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

V Chrastavě skončily práce na dokončení průtahu městem

V Chrastavě na Liberecku skončily po více než roce práce na průtahu, který odvede z centra města kamiony. Poslední etapa přeložky frekventované silnice druhé třídy 592 přišla na více než 36 milionů korun a celou by ji měla uhradit Evropská unie z Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP).

Silnice už je hotová a byl na ní zahájen i zkušební provoz, slavnostní otevření se uskuteční 4. září, řekl dnes chrastavský starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Přes chrastavské náměstí projížděly denně směrem na Frýdlant desítky kamionů. "Už v 80. letech se proto objevily první plány na přeložku silnice a odvedení kamionové dopravy z centra, od roku 1998 s ní počítá i územní plán," řekl Canov. Dalších 11 let ale trvalo, než se na nové silnici začalo pracovat. Celou stavbu financoval Liberecký kraj za přispění evropských fondů, protože jde o krajskou silnici druhé třídy. "Nedávno jsme zjistili, že průtah plánovali už Němci v roce 1941, jejich plány byly velkorysejší a dokonce počítaly s mnohem větším bouráním domů na trase než jsme provedli my," poznamenal starosta.

Práce na první etapě průtahu začaly v roce 2009 a po bleskových povodních v roce 2010 na ni navázala etapa druhá. Velká voda stavbu paradoxně urychlila. Pobřežní ulice, kterou přeložka vede, byla po bleskové povodni v roce 2010 natolik poničená, že ji bylo třeba uzavřít a kompletně zrekonstruovat. Pro dopravu tak byla průjezdná už v roce 2011, o rok dřív, než se původně předpokládalo. Pak ale práce tři roky stály. První dvě etapy přišly na zhruba sto milionů korun, přičemž velkou část nákladů zaplatily evropské fondy.

"Už první dvě etapy městu pomohly, bez té třetí by ale neměly smysl, protože tranzitní doprava na Frýdlant stále musela přes náměstí," poznamenal Canov. Teď se centru uleví. Město investovalo nemalé peníze do přípravy projektu a výkupu pozemků. "Abychom stavbu nebrzdili, dali jsme v minulých letech za výkup pozemků a nemovitostí pro třetí etapu kolem tří milionů korun," řekl starosta. Město navíc přidalo dalších 2,6 milionu korun na stavbu chodníků a veřejného osvětlení kolem nové silnice. "Teď ještě usilujeme o změnu dopravního značení," dodal starosta.

Zdroj: ČTK

Štítky Chrastava, silnice, Evropská unie, Liberecký kraj, Michael Canov, doprava, Frýdlant, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chrastavě skončily práce na dokončení průtahu městem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.