Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Hotovo! V Libereckém kraji skončily po pěti letech opravy škod po povodni

V Libereckém kraji skončily po pěti letech opravy škod po bleskové povodni, která v srpnu 2010 napáchala v kraji škody za více než osm miliard korun. V Raspenavě dnes slavnostně otevřeli poslední opravený úsek krajské silnice. Rekonstrukce 7,5 kilometru silnice 290 zahrnovala i rekonstrukci tří mostů a osmi opěrných zdí. Celá akce přišla včetně DPH na 228 milionů korun a byla nejdražším opravovaným úsekem.

Blesková povodeň v srpnu 2010 zasáhla více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z domovů. Jen na krajských silnicích druhých a třetích tříd přesáhly škody dvě miliardy korun. Podle krajské správy silnic bylo při povodních zásadně poškozeno 15 úseků silnic a asi třetina z 666 krajských mostů. Raspenava patřila k nejvíce poškozeným obcím. "Opravy škod po povodních nás stály 320 milionů korun a dalších zhruba 330 představovala výstavba nové kanalizace," řekl raspenavský starosta Pavel Lžičař (Za obnovu obce).

Frekventovaná silnice 290 z Frýdlantu přes Raspenavu a Hejnice do Bílého Potoka patřila k nejzničenějším. Ve velké míře byly poškozeny nebo zcela odplaveny zdi sousedící s řekou Smědou, zídky, části vozovky, krajnice a na mnoha místech voda podemlela silniční těleso. V rámci rekonstrukce se dočkala oprav nejen samotná silnice 290, ale také dvě komunikace třetí třídy 2901 a 2903, po kterých vedly objízdné trasy. "Po dobu rekonstrukce byl průjezd městem opravdu komplikovaný, jsem rád, že už to skončilo a silnice je v mnohem lepším stavu než před povodní," dodal starosta.

Liberecký kraj dal letos do rekonstrukcí krajských komunikací více než miliardu korun, zhruba polovina šla právě do dokončení oprav po povodních. Část nákladů by měl zaplatit stát. "Na jaře 2013 jsme ministerstvo pro místní rozvoj žádali celkem o 537 milionů korun, ty akce byly odhadnuté na 590 milionů korun. Teď to vypadá že na základě posudků nám nakonec dají asi 310 milionů," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Dotace tak podle něj pokryje 50 až 60 procent nákladů. "Ukazuje se, že je potřeba, když dojde k nějakému podobnému masivnímu poškození komunikací, začít je opravovat hned po té živelní události a nečekat. Se vzrůstajícím časem vstřícnost úředníků a také politiků na ministerstvech významně klesá," dodal Půta.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, povodeň, silnice, oprava, Raspenava, Martin Půta, Pavel Lžičař, Starostové a nezávislí, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hotovo! V Libereckém kraji skončily po pěti letech opravy škod po povodni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.