Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 30. května 2024  |  Svátek má Ferdinand
Bez reklam

V MHD v Liberci se už deset let cestuje s čipovou kartou

V městské hromadné dopravě v Liberci se už deset let cestuje s čipovou kartou, na kterou lze nahrát předplatné nebo ji využít jako elektronickou peněženku k zaplacení levnějšího jízdného ve voze. V roce 2009 byl Liberecký kraj první, který kartu dostal na krajskou úroveň a umožnil stejným způsobem cestovat v rámci integrovaného systému po celém kraji. Kartu denně v dopravě využívá kolem 85 tisíc lidí, nejvíc v Liberci a Jablonci.

Systém stál za deset let provozu několik desítek milionů korun. "Nákladů se dnes už nikdo nedopočítá, zpočátku systém financovalo město Liberec, později jeho společnost Liberecká IS, pak systém převzal a dál rozvíjel Liberecký kraj," vysvětlil Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Právě on stál u projektu od začátku a v současné době připravuje jeho modernizaci. Na financování se podíleli také dopravci, jejichž autobusy, tramvaje i vlaky jsou do systému zapojeny.

Od loňského roku je možné v libereckých tramvajích platit jízdné i bezkontaktní platební kartou a systém se postupně rozšiřuje. Od roku 2006 se městských karet a později Opuscard vydalo přes 250 tisíc, z nich 120 tisíc je aktivních. K dispozici je karta na jméno za 140 korun, kterých je zhruba 90 tisíc, a dalších 30 tisíc je anonymních. Ta přijde na 95 korun, ale nelze na ni nahrát předplatné na dopravu. Karta umožňuje platit i jednotlivé jízdné a s jednou jízdenkou libovolně přestupovat z vlaků do autobusů. Ve srovnání s papírovými jízdenkami je cesta o deset procent levnější. I díky tomu cestujících ve veřejné dopravě v Libereckém kraji přibývá. Ročně jich vlaky, autobusy a tramvaje s označením IDOL přepraví kolem 25 milionů.

Opuscard také akceptuje krajská knihovna, využívají ji podle Hruboně i školy ke vstupu do objektu, ale také pro předplatné v jídelnách. Podobně slouží i zaměstnancům místních podniků. Systém akceptuje i ISIC karty, které vydává třeba liberecká univerzita, držitel pak může svůj studentský průkaz využívat v rámci integrovaného dopravního tarifu IDOL k cestování po celém kraji. Karta slouží i jako slevová - několik desítek firem na ni poskytuje slevy od pěti do 30 procent, zejména v oblasti ubytování nebo sportovních aktivit. Levněji lze s kartou pořídit třeba vstupné na festival Benátská, který se v Liberci uskuteční 28. až 31. července.

Za deset let od zavedení systému šly ale technologie rychle dopředu, a Liberecký kraj proto připravuje projekt modernizace a také rozšíření služeb Opuscard. V budoucnu by tak nositeli nemusely být speciální čipové karty, ale třeba chytré telefony, zvažuje se i možnost zapojit moderní bezdotykové karty, kterých už banky v Česku vydaly více než 12 milionů. Jakou cestou se v budoucnu dát, bude Liberecký kraj rozhodovat v letošním roce. V dalších letech by se měl podle Hruboně systém modernizovat. "Díky vývoji technologií lze ale předpokládat, že náklady budou mnohem nižší než před lety," dodal Hruboň.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, čipová karta, Liberecký kraj, doprava, jízdné, Jablonec, Liberecká IS, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V MHD v Liberci se už deset let cestuje s čipovou kartou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.