Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Výstavba nové spojnice Liberce a Jablonce potrvá přes dva roky

Pohodlnější a rychlejší propojení Liberce a Jablonce nad Nisou si slibuje Ředitelství silnic a dálnic ČR od nové spojnice, jejíž výstavba dnes oficiálně začala v Lukášově. Stavba zhruba 2,5 kilometru dlouhé silnice má vyjít na téměř 360 milionů korun, až 85 milionů by měla zaplatit Evropská unie. Kvůli výstavbě se současná spojnice obou města uzavře pro veškerou dopravu na konci března. První auta by po nové silnici měla projet koncem května 2018.

Nová spojnice z Liberce přes Kunratice do Jablonce je přeložkou silnice I/14, která dnes vede přes Vratislavice. První studie 7,5 kilometru dlouhého rychlostního spojení Liberce a Jablonce, které by odvedlo tranzitní dopravu mimo zástavbu, vznikla už v roce 1990. Stavba však začala až v roce 2002, protože na náročný projekt dlouho nebyly peníze. Hotovo je pět kilometrů čtyřproudé komunikace, která stála 1,5 miliardy korun. Dál bude silnice jen dvouproudá s třetím pruhem ve stoupání. "V současné době je tady dopravní intenzita okolo 10.000 vozidel za 24 hodin, výhledová intenzita je okolo 12.000 vozidel," doplnil ředitel libereckého závodu ŘSD Josef Jeníček.

Dodavatelem stavby je společnost M-Silnice. "Práce už začaly," řekl dnes Petr Dohnálek, generální ředitel společnosti Medis Holding, do níž firma patří. "Začne se skrývkami a likvidací pařezů po odlesnění a pak bude stavba pokračovat," dodal. Silnice bude kvůli stavbě od konce března uzavřena pro tranzitní provoz, protože stavba se dotýká staré silnice třetí třídy. Zhruba čtvrtina nové silnice je v souběhu s tou starou, což je komplikace v provozu. "Přístup obyvatel k domům bude po celou dobu zabezpečen," ujistil Dohnálek. Na silnici budou tři křižovatky, postavit je také nutné tři mosty a podchod pro pěší nebo protihlukové stěny.

Stavba výrazně zkomplikuje dopravu mezi oběma městy. Od 29. března by měla být silnice pro tranzitní dopravu uzavřena. "Objízdná trasa pro tranzitní nákladní dopravu bude vedena po silnici I/65 a I/35 přes Rádelský Mlýn a pro osobní dopravu po stávající komunikaci I/14 přes Vratislavice. Uzavírka potrvá do konce května 2018," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Uzavírka se podle něj dotkne i meziměstské autobusové dopravy, diskutuje se o posílení tramvajového spojení mezi městy. Už teď je podle Čápa jasné, že za zajištění dopravy mezi městy bude muset kraj zaplatit zhruba 1,5 milionu korun navíc.

Jablonci ale přinese nová silnice kvalitní spojení s Libercem. "Pro nás je ale důležité, aby tato silnice i někam navazovala a pokud možno ne skrz naše město, ale na obchvaty," řekl jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). Je proto podle něj třeba postavit další etapy, které tranzitní dopravu povedou mimo zastavěné území města. S výstavbou obchvatu počítá nový územní plán, který bude město schvalovat příští rok na jaře. "Bude tam varianta kolem Srnčího Dolu, ale ŘSD intenzivně připravuje i méně konfliktní variantu o údolí dále," dodal primátor. Podle ŘSD potrvá příprava takové stavby zhruba 14 let.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky silnice, Liberec, Jablonec nad Nisou, doprava, stavba, Ředitelství silnic a dálnic, Evropská unie, Lukášov, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Kunratice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nové spojnice Liberce a Jablonce potrvá přes dva roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.