Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dopravní podnik nepochybil, oznámilo ministerstvo financí. Společnost nemusí vracet 79 milionů korun

Liberecký dopravní podnik nebude muset vracet 79 milionů korun, které dostal jako dotaci na modernizaci tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Rozhodlo tak ministerstvo financí. Radost musí ale vedení dopravního podniku stále ještě tlumit. Ministerstvo bude rozhodovat ještě o druhé vratce na 111 milionů korun, která se týká další části rekonstruované trati.

Kontrola, po které hrozilo dopravnímu podniku vrácení dotace, se zabývala modernizací trati Fügnerova - Mlýnská - Klicperova a navazujícího úseku Klicperova - U Lomu. Na první část dostal podnik dotaci necelých 80 milionů, na tu druhou zhruba 111 milionů korun. První část zakázky už v minulosti prověřoval i antimonopolní úřad, žádné pochybení však tehdy nenašel. Jeho rozhodnutí teď potvrdilo také ministerstvo financí.

„Jsme rádi, že je řízení v této věci zastaveno. Proti rozhodnutí není odvolání,“ shrnul ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar a doplnil: „Ministerstvo financí prověřovalo rozdělení zakázky na rekonstrukci tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou. První rozhodnutí, které vyznělo v náš prospěch, se vztahuje na část Fügnerova – Mlýnská – Klicperova. Druhým úsekem se bude ministerstvo zabývat až nyní. Obě věci se ale liší pouze jednacím číslem a úsekem, o který jde.“

Kdy by mohlo ministerstvo sdělit výsledek ohledně druhého úseku, není zatím jasné. „Neradi bychom předjímali, jak dopadne rozhodování ve věci druhé části platebního výměru. První rozhodnutí pro nás ale hodně znamená a to i po stránce dalšího čerpání dotací. Rozhodnutí navíc vyvrací nevybíravé komentáře některých zastupitelů, které dopravní podnik poškozují v očích široké veřejnosti,“ doplnil předseda představenstva dopravního podniku Pavel Šulc (ANO).

A co rada dotačního programu dopravnímu podniku vytýkala? Podle ní porušil rozpočtovou kázeň, když zakázku týkající se zmíněné rekonstrukce, která probíhala v letech 2008 až 2010, rozdělil na dvě. Proto rada žádala vrátit dotaci dohromady zhruba 190 milionů korun. Dopravní podnik si ale stál za tím, že nebylo možné obě zakázky spojit. Stavbu podle provozně technického ředitele Ludvíka Lavičky zkomplikovaly nejasnosti kolem vedení tratě areálem bývalé Textilany. „Trasování se několikrát měnilo. Stavbu proto ani nebylo možné realizovat v jednom roce,“ dodal Lavička.

Trať z Liberce do Jablonce se rekonstruuje od roku 2008. Od té doby se do ní za přispění EU dalo přes 700 milionů korun. V rámci modernizace byla až k Nové Rudě vybudována druhá kolej, která umožnila zrychlit dopravu a zvýšit bezpečnost, protože se tramvaje nemusí křižovat. Poslední etapou za zhruba 286 milionů korun byla modernizace zhruba tříkilometrového úseku ve Vratislavicích a kilometr trati u Jablonce.

Štítky dopravní společnost, ministerstvo financí, dotace, Jablonec nad Nisou, Liberec, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Evropská unie, Pavel Šulc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik nepochybil, oznámilo ministerstvo financí. Společnost nemusí vracet 79 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.