Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nová silnice do Hrádku nad Nisou se otevře za dva týdny

Nová silnice 35 z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou na Liberecku se pro dopravu otevře už 1. července. Dnes o tom informoval ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Josef Jeníček. Výstavba důležité spojnice k hranici s Polskem a Německem trvala více než pět let kvůli sporu o pozemky.

Výstavba zhruba 7,6 kilometru dlouhé komunikace za bezmála dvě miliardy korun je klíčová hlavně pro tranzitní dopravu do Německa. Silnice je postavena jako dvouproudová s přídavným pruhem ve stoupání. V Hrádku nad Nisou se napojuje na už vybudovaný obchvat a pokračuje přes Polsko do Německa po nové silnici, která byla otevřena před rokem.

Nová silnice odvede těžkou kamionovou dopravu mimo zástavbu a nahradí stávající komunikaci plnou serpentin. Na její dokončení čekají hlavně obyvatelé Hrádku na Nisou a Bílého Kostela. "Pro Hrádek bude nový úsek zlepšením a zrychlením dopravního napojení na Liberec," řekl hejtman Martin Půta, který tuto trasu denně jezdí. V Bílém Kostele zase pomůže zklidnit dopravu, protože obec obchází.

Stavba silnice začala v květnu 2009, podle původního záměru se po ní mělo jezdit už v říjnu 2011. Dokončení úseku od mostu ve Václavicích k obchvatu v Hrádku nad Nisou však zablokovala restituentka, která se nechtěla vzdát pozemků. Krajský úřad je musel vyvlastnit. Spory nezastavily jen stavbu silnice, ale ze stejných důvodů nemohli energetici dokončit přeložku vysokého napětí. Dělala se až v závěru loňského roku.

Napsala ČTK

Štítky silnice, Hrádek nad Nisou, doprava, Německo, kostel, Polsko, Ředitelství silnic a dálnic, Liberecký kraj, Martin Půta, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čert Luciferus

pozdě, už jsem ji stihnul projet a pokřtít :-D

Úterý, 17. června 2014, 07:10Odpovědět

Nová silnice do Hrádku nad Nisou se otevře za dva týdny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.