Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Řidiči jásejte, kraj plánuje opravy silnic za 2,5 miliardy

Liberecký kraj plánuje do roku 2020 rekonstrukce silnic druhých tříd za zhruba 2,52 miliardy korun. V předběžném plánu je 26 akcí, na které chce žádat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Silnice, které byly vybrány, navazují na hlavní evropskou síť, což byla podmínka programu.

Kritéria programu splňuje zhruba 300 kilometrů silnic v Libereckém kraji, tedy zhruba 15 procent krajských komunikací. Jen příprava projektů přijde podle odhadů na 60 milionů korun. "Dalších 380 milionů bude třeba na spolufinancování, pokud zůstane zachována patnáctiprocentní spoluúčast," doplnil ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové). Pro tři silnice už krajská rada schválila i vyhlášení veřejné soutěže na zhotovitele projektové dokumentace. Projekty bude připravovat pro silnici číslo 268 z Mimoně na Českolipsku po hranici kraje, pro silnici 610 z Turnova na Příšovice a pro silnici 290 v Roprachticích.

Liberecký kraj vlastní téměř 2080 kilometrů silnic nižších tříd, což představuje 86 procent komunikací na jeho území. V minulosti se podařilo zastavit chátrání a stav komunikací se začal pomalu zlepšovat především díky úvěru 750 milionů Kč a stamilionům z evropských fondů. Dalších 500 milionů si kraj půjčil na opravu mostů. V posledních letech se však stav komunikací opět zhoršuje, mohou za to povodně, které v srpnu 2010 zasáhly polovinu území kraje, a rostoucí doprava.

Na začátku letošního roku byla více než polovina silnic druhých a třetích tříd v nevyhovujícím či dokonce havarijním stavu. Letos by se mělo do jejich oprav investovat bezmála 800 milionů korun. Velkou část prostředků získal kraj z evropských, ale hlavně ze státních fondů - stále se totiž pracuje na opravách komunikací zničených při povodních 2010. Ještě letos by ale měla skončit rekonstrukce silnice z Vísky do Poustky za 160 milionů korun a rekonstrukce silnice ve Vítkově za více než sto milionů. Na dalších dvou silnicích se bude pracovat ještě příští rok.

Napsala ČTK

Štítky silnice, Liberecký kraj, oprava, rekonstrukce, Marek Pieter, Starostové a nezávislí, okres Česká Lípa, Mimoň, Turnov, Příšovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči jásejte, kraj plánuje opravy silnic za 2,5 miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.