Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiči nezapomeňte! Od víkendu platí zimní výbava

Na 11 úsecích silnic v Libereckém kraji je od listopadu povinná zimní výbava. Značky na to motoristy upozorní zejména na silnicích v chráněných oblastech Jizerských hor a západních Krkonoš. Většinou je to tam, kde není možné komunikace udržovat chemickým posypem, řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Na silnice označené značkou "zimní výbava" mohou vjet motoristé od 1. listopadu do 31. března pouze se zimními pneumatikami bez ohledu na počasí. V Libereckém kraji jsou takto označeny většinou silnice třetí třídy, ale i několik úseků silnic druhé třídy. Platí to pro silnici 290 z Desné na Souš a na stejné silnici také z Bílého Potoka na Smědavu. Zimní výbavu musí mít motoristé i na frekventovaných krkonošských silnicích 286 z Vítkovic na Horní Mísečky a 294 z Rokytnice nad Jizerou do Vítkovic.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Rok od roku se proto zvyšuje podíl silnic, které se udržují chemicky. Letos budou silničáři solit více než 620 kilometrů komunikací, to je 30 procent všech krajských silnic. Velká část krajských silnic je ale v chráněných oblastech, kde se komunikace sypou pískem či drtí nebo jen pluhují. Jen pluhem se ale udržuje pouze 51 kilometrů silnic. Silničáři už mají připraveno 12.000 tun soli a 26.800 tun písku a drtě a také 115.000 litrů roztoku solanky.

Zcela bez údržby zůstane letos 40 úseků silnic v celkové délce 72 kilometrů. Jde většinou o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava. Bez údržby však zůstává v zimě i silnice druhé třídy 290 kolem přehrady Souš, důvodem je ochrana zdroje pitné vody, kterému by v zimě hrozilo znečištění. Silnice se proto pravidelně s prvním sněhem pro dopravu uzavírá. "Silnice bude uzavřena, nicméně nahoru k hrázi na Souš se auta musí vyšplhat," poznamenal Růžička. To je také jeden z úseků, kde musí mít motoristé povinně od listopadu zimní pneumatiky.

Krajská správa silnic zajišťuje údržbu 2082 kilometrů silnic II. a III. třídy. V posledních letech stála Liberecký kraj zimní údržba krajských komunikací v průměru 135 milionů korun. Loňská zima ale byla nejmírnější od vzniku samostatného Libereckého kraje. Za úklid silnic nižších tříd zaplatil kraj necelých 75 milionů korun, obvykle je to téměř dvojnásobek. Třeba předloňská zima, která patřila k nejhorším, stála téměř 141 milionů korun.

Přehled úseků se značkami "zimní výbava" v Libereckém kraji

II/294 Rokytnice nad Jizerou - Vítkovice
II/286 Vítkovice - Horní Mísečky
III/28620 Jestřabí v Krkonoších - Rezek
III/28624,28626 Dolní Štěpanice - Benecko-Mrklov
III/0143 Buřany - Františkov
III/29018 Dolní Kořenov - Horní Polubný
III/29019 Kořenov - Jizerka
III/29022 Josefův Důl - Hrabětice
II/290 Bílý Potok - Smědava
II/290 Desná - Souš
III/2904 Mníšek - Raspenava

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky silnice, Liberecký kraj, Jizerské hory, Vítkovice, zima, Krkonoše, údržba, Desná, Bílý Potok, Smědava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči nezapomeňte! Od víkendu platí zimní výbava  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.