Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muzeum Českého ráje v Turnově představí Příběh Tibetu

Muzeum Českého Ráje v Turnově představí návštěvníkům Příběh Tibetu od poloviny prvního tisíciletí do současnosti. Čtyři roky po úspěšném projektu nazvaném V srdci Hedvábné stezky se tak do turnovského muzea vrací orientální téma. Výstavu věnovanou Tibetu mohli loni vidět návštěvníci Náprstkova muzea v Praze, v Turnově ho doplní šperky a další předměty ze soukromé sbírky.

"Vystaveny jsou také šperky z Tibetu a Mogolska, které také pocházejí ze sbírek Náprstkova muzea, které restaurovali na turnovské šperkařské škole," řekla kurátorka výstavy Helena Heroldová z Náprstkova muzea. Výstavu doplní šperky, textil a drobné předměty každodenní potřeby zapůjčené ze soukromé sbírky světově uznávané tibetoložky Zuzany Ondomišiové. "Snažili jsme se také zdůraznit osobu Lumíra Jisla, archeologa a mongolisty, který je rodákem z Turnovska, a který významně přispěl ke zpracování sbírky tibetského buddhismu v Náprstkově muzeu," dodala kurátorka.

Výstava věnovaná Příběhu Tibetu obsadí výstavní sál muzea a také klenotnici. Ve výstavním sálu si návštěvník bude moci prohlédnout kolem 300 exponátů ze sbírek Náprstkova muzea. Tyto předměty pocházejí nejen z oblasti Centrálního Tibetu, ale z rozsáhlého území vlivu tibetské kultury, která zasahovala od himálajského regionu po dnešní Čínu a Mongolsko. "Mezi nejvýznamnější patří malba Buddhy z 18. století z Tibetu, portrét vysoce postaveného mnicha z letního sídla mandžuských císařů dynastie Čching či nádherně zdobená zlacená plastika bohyně Táry," doplnila Heroldová.

Návštěvník se na výstavě seznámí i s náboženskou lidovou tvorbou v podobě drobných maleb a hliněných obětin. V klenotnici bude sbírka hliněných reliéfních obětin, klášterní tisky s ochrannými motivy, amulety, buddhistické růžence, šperky i zbraně. "Asi nejatraktivnější budou ale barevné rituální chrámové masky z lakované papíroviny, které jsou historickou součástí rituálního oděvu tanečníka," dodala kurátorka. Výstava začíná 28. února a v muzeu zůstane do 27. května.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Turnov, muzeum, Tibet, Muzeu Českého ráje, Muzeum Českého ráje v Turnově, Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, šperk, Hedvábná stezka, Praha, soukromá sbírka, Lumír Jisl, Gautama Buddha, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum Českého ráje v Turnově představí Příběh Tibetu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.