Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svatá cesta v Liberci. Tři sakrální památky ve městě se dostaly na turistickou stezku

Via Sacra, tedy svatá cesta, to je název turistické stezky, která propojuje významné sakrální památky v Horní Lužici, Dolním Slezsku a severních Čechách. Nyní se k ní připojil i Liberec s kostelem Nalezení svatého Kříže s morovým sloupem, návštěvníky zavede i na židovský hřbitov s památníkem obětem šoa a na náměstí Českých bratří, kde stával evangelický kostel.

„Největší ohlas jistě bude mít restaurovaný barokní morový sloup z dílny M. B. Brauna, ale jako podstatné vidím třeba i důstojné připomenutí již bývalého novorománského evangelického kostela z dílny slavného Gustava Sacherse, který byl předchozím režimem zbourán v 70. letech a patří přitom neodmyslitelně k naší historii,“ uvedl Ivan Langr, náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu.

Součástí stezky jsou významné památky. Mezi nimi například postní plátna v Žitavě, chrám sv. Petra v Bautzenu, kostel v Karpaczi nebo hejnický bazilika.

Už 3. července bude na magistrátu zahájena putovní výstava Via Sacra. V Liberci bude do konce srpna a pak se přes Žitavu přesune do dalších evropských měst. Na patnácti panelech se návštěvníci budou moci těšit zejména na představení unikátních Žitavských postních pláten a pokladu epitafů.

O týden později, 10. července, proběhne exkurze po žitavských a libereckých zastaveních, doprovázená odborným výkladem. Zájemci se musí registrovat v městském informačním centru do 6. července.

Autoři | Foto MML

Štítky Via Sacra, stezka, sakrální památky, Liberec, Žitava, židovský hřbitov, kostel, Svatý Kříž, Horní Lužice, Dolní Slezsko, Severní Čechy, Matyáš Bernard Braun, Gustav Sachers, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatá cesta v Liberci. Tři sakrální památky ve městě se dostaly na turistickou stezku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.