Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Barokní sloup projde rozsáhlou rekonstrukcí

Sloup Panny Marie z roku 1717 u Kostela Nalezení sv. Kříže v Liberci čeká kompletní oprava. Na jaře tohoto roku přešel objekt do vlastnictví města. To se nyní rozhodlo nechat provést nutné restaurátorské práce, které proběhly naposledy před šestačtyřiceti lety.

Projekt na opravu sochařského umění z rukou Matyáše Bernarda Brauna vyjde městskou kasu na 649 tisíc korun. V rámci prací bylo nutné sundat i sochu sv. Šebestiána kvůli jejímu narušení. Po opravě se socha vrátí na původní místo.

„Přestože v historii již opravy na sloupu probíhaly, aktuálně je renovační zásah zcela nutný,“ uvedl náměstek hejtmana Ivan Langr. V rámci prací proběhne nejen oprava sejmuté sochy, ale i ostatních soch (Panny Marie, sv. Jana Nepomuckého, sv. Rocha, sv. Floriána). Na postavu sv. Jana Nepomuckého se navíc vrátí ztracená svatozář. 

Baroknímu sloupu, který je jedinečnou kulturní památkou, se také říká morový. Vyobrazené sochy vznikly dle slov arciděkana římskokatolické církve Radka Jurnečka jako poděkování osob, které přežily tehdejší mor. Původně se nacházel sloup na Sokolovském náměstí, nadále ovšem zůstane v zahradě, kde je od 19. století. 

Novotu by měl sloup zazářit ještě tento rok. „Práce by měly být dokončeny v listopadu,“ dodal Langr. Do budoucna město plánuje i další renovační práce v zahradě kostela.

Restaurování barokního sloupu Liberec

Pátek, 10. srpna 2018, 18:00

Restaurování barokního sloupu Liberec
Restaurování barokního sloupu Liberec

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky oprava, rekonstrukce, barokní sloup, Liberec, církev, sloup, Panna Marie, socha, Ivan Langr, Jan Nepomucký, Radek Jurnečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Barokní sloup projde rozsáhlou rekonstrukcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.