Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Také Liberecký kraj bude platit filmařům. Připravený má milion korun

Poté, co Liberec schválil dotací milion a půl korun seriálu Nelegál, přichází s podobnou podporou i Liberecký kraj. Ten si pro letošek vyčlenil milion korun a finančně podporovat chce filmaře, kteří točí snímky dotýkající se přímo regionu.

Podpora filmařů má zvýšit zájem o Liberecký kraj. „Řada krajů v České republice podporuje filmovou tvorbu již delší dobu. V posledních letech je populární „filmová turistika“. Návštěvníky zajímá, kde se natáčely filmy, které měli možnost vidět z filmového plátna, a kraje a města tak mají zájem, aby filmové produkce směřovaly svůj zájem právě k nim,“ vysvětlila radní pro kulturu Květa Vinklátová.

Prvních dvě stě tisíc dostane dokument o Jizerkách Jizerské hory, putování po fenoménech, který navazuje na film Krkonoše a měl mimořádnou sledovanost. „V tomto případě se nejedná o to, že bychom chtěli podporou produkce zvýšit návštěvnost Jizerských hor, protože je v tuto chvíli považujeme za poměrně přetíženou lokalitu. Máme však zájem na tom, aby vznikl kvalitní dokument o našich horách,“ upřesnila radní.

ČTĚTE TAKÉ: Nelegál se nakonec v Liberci natáčet bude. Město dá filmařům skoro milion a půl

Stejnou částku dostane i seriál Nelegál, který podpořilo i město Liberec nebo film Tomáše Hodana Poslední závod který se odehrává v Krkonoších a představí příběh Bohumila Hanče a Václava Vrbaty. Ten dostane čtyři sta tisíc korun.

„Vybrali jsme si filmové projekty, které se svým obsahem dotýkají našeho kraje. Svůj záměr podpory filmových produkcí jsme konzultovali s paní Pavlínou Sacherovou z Liberecké filmové kanceláře. Liberecká filmová kancelář skvěle pracuje a je pro nás přirozeným partnerem. Její činnost plánujeme také podpořit,“ uzavřela radní Vinklátová.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, filmy, podpora, natáčení, region, filmař, Liberec, film, Květa Vinklátová, Česko, Jizerské hory, Krkonoše, Václav Vrbata, Bohumil Hanč

Také Liberecký kraj bude platit filmařům. Připravený má milion korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.