Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrady a zámky mají za sebou úspěšnou sezonu. Nejnavštěvovanější byly letos Trosky

Zřícenina hradu Trosky v srdci Českého ráje se letos stal nejnavštěvovanější památkou. Přesto i další hrady a zámky navštívily statisíce lidí. A některé zůstávají ještě pár dní otevřené.

Letošní sezona je pro osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji úspěšná. Stejně jako v předchozích čtyřech letech už na ně přišlo přes 420.000 turistů, více než čtvrtina z nich navštívila Trosky v Českém ráji. Pondělí 28. října sice bude pro řadu objektů oficiálně posledním otevíracím dnem, ale i poté bude možné některé památky navštívit, informovala regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová.

„Hrad Bezděz bude otevřen i v úterý 29. října, hrad Grabštejn 29. a 30. října, zámky Hrubý Rohozec a Frýdlant až do 31. října, zámek Sychrov je přístupný celoročně, denně,“ uvedla Bidlasová. Památky tradičně chystají akce i na listopad a období adventu.

Nejnavštěvovanější památkou v kraji je letos zřícenina hradu Trosky. Na věž Babu a na vyhlídku pod věží Panna s výhledem na Český ráj, Ještěd, Krkonoše i Jizerské hory se vydalo zatím přes 113.000 lidí, to je nejvíce minimálně za posledních deset let. „Sezona byla nadprůměrná. Řekl bych, že to bylo počasím a kulturními akcemi, těch bylo letos zase poměrně dost,“ řekl kastelán hradu Lubomír Martínek. I přes vysokou návštěvnost se ale podle něj takřka netvořily fronty. „Bývaly v minulých letech až stometrové, letos byla fronta výjimečně. Návštěvnost se rozprostřela v sezoně docela hezky, bylo to takové plynulé. Dokonce jsme ani jednou nepřesáhli 2000 lidí za den, což se nám většinou každý rok povedlo na svátky Husa a Cyrila a Metoděje,“ dodal kastelán.

Výbornou sezonu má za sebou také příhraniční hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku, který poprvé překonal hranici 20.000 návštěvníků za rok. „Myslím, že u nás v tom určitou roli hrál Clam-Gallasovský rok, kdy o Grabštejnu bylo hodně slyšet,“ uvedla kastelánka Iva Bártová. Památkáři mají celorepublikově každý rok věnovaný některému šlechtickému rodu, letos to byly právě Gallasové a Clam-Gallasové, kterým Grabštejn patřil. Hrad se dokonce stal republikovým centrem Hradozámecké noci. Podle Bártové se díky tomu povědomí o Grabštejnu zvedlo. „Lidé často nevědí, že je zpřístupněný. Někteří si pořád myslí, že ho mají vojáci nebo že je ještě ruina,“ dodala.

Lepší než minulá sezona bude ta letošní i pro zámky Frýdlant, Hrubý Rohozec a Lemberk, zhruba stejná pro hrad Bezděz a nejspíš horší pro zámky Sychrov a Zákupy. Letos bylo na hradech a zámcích provedeno i několik oprav. Mezi největší patří oprava terasy mezi renesančním zámkem a kastelánským křídlem na frýdlantském zámku. „Klíčovým prvkem bylo odvodnění a izolace proti zatékání. Při této příležitosti bylo obnoveno také schodiště včetně zábradlí a provedena nová omítka na přiléhající zdi zámku,“ uvedla Bidlasová. Na Bezdězu skončila oprava soklu, fasády a vitráží v kapli a na zámku v Zákupech začala rozsáhlá rekonstrukce střechy a stropů nad podlažím, ve kterém je instalována klíčová prohlídková trasa.

Autoři | Foto NPÚ

Štítky hrady, zámky, Národní památkový ústav, památky, zámek, hrad, Trosky, Český ráj, Grabštejn, Hrad Bezděz, Liberecký kraj, oprava, Frýdlant

Hrady a zámky mají za sebou úspěšnou sezonu. Nejnavštěvovanější byly letos Trosky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.