Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo uvede Sluhu dvou pánů jako komiksový balet

Balet libereckého divadla F. X. Šaldy připravuje taneční komedii Sluha dvou pánů, která je plná záměn a nedorozumění. Autorka libreta, choreografka a režisérka Alena Pešková představení přirovnává dokonce ke komiksovému baletu. Vzniklo na motivy stejnojmenné divadelní hry Carla Goldoniho z 18. století, odehrává se ale v jiném čase. „Dovolili jsme si ho přesunout do jazzového období 20. století," řekla Pešková. V premiéře uvede baletní soubor inscenaci ve velkém divadle tento pátek.

Bláznivý příběh se odehrává v italské rodině bohatého kupce, kde se schyluje k svatbě. Objeví se ale nečekaně Rasponi, jemuž byla kupcova dcera dříve zaslíbena, ale o němž se všichni domnívali, že je mrtvý. Ve skutečnosti tomu tak sice je, ale za Rasponiho je převlečená jeho sestra, která si přijela zúčtovat nevyřízené obchody s bohatým kupcem. Zároveň přijíždí Florindo, který jejího bratra zabil. Sestra převlečená za Rasponiho i Florindo do svých služeb přijímají sluhu Truffaldina, který se rozhodl sloužit oběma současně, což přináší zmatky, záměny a mnohá nedorozumění.


Podle Peškové ale diváci pomotaný příběh dopředu znát nemusí. „Když se dívám na grotesku, tak mě do hloubky také nezajímavý motivy těch lidí, kteří se nechovají až tak, z mého hlediska, normálně," uvedla.

Hudbu ke Sluhovi dvou pánů složil pianista a skladatel Michal Vejskal. „Střídají se v ní dva prvky. Je tam použitá hudba hudebních klasiků, jako je Duke Ellington nebo Ella Fitzgeraldová, versus moje hudba. Pro ni byl inspirací Thelonious Monk, pianista z 50. let, který byl dost zábavný ve svých nápadech," uvedl Vejskal.

V inscenaci se předvede celý liberecký baletní soubor, který před letošní sezonou prošel velkou proměnu. Ze 14 tanečníků je devět nových. V hlavní roli Truffaldina se představí australský tanečník Rory Ferguson.

Štítky divadlo, premiéra, balet, Liberec, dfxš, Carlo Goldoni, představení, Ella Fitzgeraldová, Duke Ellington, Thelonious Monk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo uvede Sluhu dvou pánů jako komiksový balet  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.