Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Největší betlém v Jizerských horách čítal přes 350 figurek. Jak vypadal, přibližuje výstava

PR článek

Už jen pár dní budete mít příležitost zhlédnout jedinečnou výstavu ve foyer Krajského úřadu. Ta mapuje historii i současnost betlému, který vznikl ve Ferdinandově.

Betlém o více než 350 postavičkách vytvořil Gustav Augsten v první polovině dvacátého století. „Tvorba pohyblivého betlému, který obsahuje vedle postaviček i selská stavení, vodopády nebo řemeslné dílničky trvala sedmadvacet let,“ uvedl mluvčí kraje Jan Mikulička.

Za celým betlémem ale podle všeho nestojí jediný autor. „Přestože je betlém spojován jen s jedním autorem, ve skutečnosti za ním stojí větší množství zatím neznámých betlémářů, malířů, elektrikářů, hodinářů i řezbářů,“ řekl Milan Maršálek ze spolku Český svět, který výstavu připravil.

Výstavu můžete spatřit jen do konce měsíce, je tedy nejvyšší čas na Krajský úřad zamířit. Otevřen je v pracovní dny, v pondělí a ve středu od 7 do 17 hodin, v úterý a čtvrtek do 16 a v pátek pak jen do 15 hodin.

Na dvou desítkách panelů výstava odhaluje postupný vznik, rozrůstání a rozkvět betlému až po jeho postupnou devastaci, kdy některé figurky byly ukradeny nebo dokonce rozšlapány. Od poloviny 80. let ale probíhá snaha celý betlém zachránit.

Ferdinandovský betlém musel mít v době své slávy neskutečné rozměry. „Betlém zaujímal plochu nejméně 16 metrů čtverečních, do dnešní doby se dochovalo i šedesát strojů,“ komentoval Maršálek. Betlém obsahoval mnoho rozličných postaviček od těch velkých, které měly i 50 centimetr, až po drobounké ovečky, které měřily třeba jen dva centimetry.

Betlémy vytvářelo a stále vytváří mnoho betlémářů z rozličných materiálů od klasického dřeva a papíru, přes kov a sklo až po vlnu, látky a podobně. „Betlémy tvořené našimi předky často přináší zprávu o životě na venkově a mnohdy prezentují dnes již zaniklá řemesla,“ sdělila náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Mikulička, Milan Maršálek

Štítky betlém, výstava, Liberecký kraj, Ferdinandovský betlém, krajský úřad, Jizerské hory, Ferdinandov, Český svět, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Největší betlém v Jizerských horách čítal přes 350 figurek. Jak vypadal, přibližuje výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.