Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poslední možnost. V turnovském muzeu končí výstava repliky koruny Karla Velikého

V neděli mají zájemci poslední možnost vidět kopii koruny Karla Velikého, kterou loni v listopadu dokončil turnovský zlatník Jiří Urban, řekl Miroslav Cogan, kurátor Muzea Českého ráje v Turnově, v jehož klenotnici je koruna od listopadu mimořádně vystavena. Urban je jedním z nejlepších českých a evropských zlatníků a vytváření replik se věnuje dlouhodobě. V minulosti mimo jiné vyrobil kopii českých korunovačních klenotů.

Kopie koruny Karla Velikého je stejně jako originál ze zlaceného stříbra, s použitím 82 přírodních kamenů a rytin. Broušené kameny jsou prací Jana Kroupy, autorkou kopií antických figurálních rytin je Eva Mrákotová-Víšková. Jde už o druhou kopii koruny Karla Velikého, kterou Urban dělal. První dokončil v roce 2016 pro putovní výstavu Magičtí Lucemburkové. „Tahle je pro soukromého sběratele," řekl zlatník.

Originál koruny dal zhotovit Karel IV. v roce 1349. Po své korunovaci na římského krále v Cáchách ji věnoval tamnímu dómu k uctění Karla Velikého, prvního císaře Svaté říše římské. Právě tam mohl Urban díky vstřícnosti správy dómu korunu studovat a dokumentovat. Je nezvykle velká - je vysoká 35 centimetrů a má průměr 21 cm, po obvodu tak měří 67 centimetrů. Antropologický výzkum potvrdil, že odpovídá lebce Karla IV.

Urban v minulosti vytvořil vedle repliky korunovačních klenotů Karla IV. také kopii svatováclavské koruny i pozdější císařské koruny Svaté říše římské. Je autorem i dalších cenných kopií. V muzeu v Poličce je jeho kopie pohřební koruny Přemysla Otakara II., v Lednicko-Valtickém areálu mají repliku vévodské a knížecí lichtenštejnské koruny. Turnovský zlatník vytvořil i kopii knížecí "Salmovské" koruny a repliku Sedlecké monstrance, vyrobil ale také například šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. nebo kříž pro papeže Jana Pavla II.

Autoři | Foto Muzeum Českého ráje

Štítky muzeum, turnov, koruna, Karel Veliký, Jiří Urban, Muzeum Českého ráje v Turnově, Karel IV. Lucemburský, Svatá říše římská, Jan Kroupa, Alžběta II., Jan Pavel II., Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední možnost. V turnovském muzeu končí výstava repliky koruny Karla Velikého  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.