Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kulturním počinem Liberce byl projekt k sametové revoluci

Kulturním počinem Liberce za minulý rok se stal komponovaný projekt k sametové revoluci 1989. Do čtvrtého ročníku soutěže bylo přihlášeno 16 akcí. Ocenění získal i talentovaný houslista a do síně slávy jako první vstoupilo Naivní divadlo.

Kvůli epidemii koronaviru radnice letos upustila od slavnostního vyhlášení. „Výsledky čtvrtého ročníku kulturního počinu známe už přes měsíc a slavnostní udílení cen jsme již dvakrát přesouvali. Je zřejmé, že hledat další termín nemá žádný smysl," uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Vítězem kategorie o nejlepší kulturní počin se stal komponovaný projekt Liberec 89, sametová revoluce, který k 30. výročí listopadových událostí 1989 připravil spolek G300. Druhé se umístilo představení loutkového Naivního divadla pro malé děti nazvané Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! a třetí byla inscenace O vílách a Králi draků, kterou vytvořilo herecké studio DFXŠ. Loni se krajským počinem stalo restaurování barokního morového sloupu.

Ve čtvrtém ročníku město poprvé udělilo ocenění v dalších dvou kategoriích. Prvenství za reprezentaci města si odnesl čtrnáctiletý Daniel Matejča, který loni zvítězil v národních i mezinárodních soutěžích houslistů. Na dalších dvou místech se umístil dětský pěvecký sbor Severáček, za úspěchy na dvou mezinárodních soutěžích.

Nová byla i kategorie dvorana slávy. Jako první do ní vstoupilo Naivní divadlo Liberec, které v loňském roce oslavilo 70. výročí založení a patří dlouhodobě mezi špičkové loutkové scény v Evropě.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky kultura, ocenění, Liberec, kulturní počin, Sametová revoluce, projekt, Naivní divadlo, pandemie covidu-19, Ivan Langer, Starostové pro Liberecký kraj, Severáček, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturním počinem Liberce byl projekt k sametové revoluci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.