Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lvi ve službách císařů. Nová výstava na hradě Valdštejn přibližuje rod Valdštejnů

K letošnímu celorepublikovému tématu „Valdštejnové – lvi ve službách císařů“ vyhlášenému Národním památkovým ústavem se připojí i hrad Valdštejn. Ten nabídne zajímavou výstavu.

Slávu i historii jednoho z nejstarších českých rodů mohou letos poznávat návštěvníci hradu Valdštejn. Na druhém nádvoří u klasicistního domu najdou turisté tři informační panely se zajímavostmi z historie Valdštejnů.

Lidé mají možnost dozvědět se něco více z historie rodu Markvarticů, ze kterého Valdštejnové vzešli, či se blíže seznámit s pestrým životem generalissima třicetileté války Albrechta z Valdštejna,“ sdělil za Turnovské památky Radim Štícha.

Součástí je i nová stálá expozice v biliárním sále pod aehrenthalskou terasou. Valdštejnům budou věnované i speciální noční prohlídky, Středověký víkend na konci července nebo i nový srpnový Valdštejnský historický víkend. Valdštejnové obecně patří mezi nejvýznamnější a zároveň nejstarší české šlechtické rody. Jejich historie sahá do 13. století a své jméno odvozují právě od skalního hradu stojícím na okraji Hruboskalska. Německý název Waldenstein lze totiž volně přeložit jako lesní kámen, vysvětlil Štícha.

Výstavu „Hrad Valdštejnů za Valdštejnů“ mohou návštěvníci zhlédnout až do konce října. V létě je hrad otevřen v čase od 9 do 17:30.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Turnova

Štítky Valdštejn, Turnov, Semilsko, hrad, Valdštejnové, výstava, historie, Národní památkový ústav, třicetiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lvi ve službách císařů. Nová výstava na hradě Valdštejn přibližuje rod Valdštejnů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.