Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Dnů lidové architektury se poprvé zapojí i ruční papírna v Hamru na Jezeře

Ukázky řemesel, interaktivní hry i komentované prohlídky budou součástí Dnů lidové architektury, které se budou v Libereckém kraji konat příští týden o víkendu. Zapojí se do nich 13 objektů, z toho dva poprvé, informoval mluvčí kraje Filip Trdla.

Akce spojená s tradičními řemesly a výrobou se uskuteční v kraji poosmé. Otevřené budou zemědělské usedlosti, mlýny, sklářská chalupa v Jizerských horách, podještědský roubený hostinec, rodný hrázděný dům malíře 19. století Josefa Führicha v Chrastavě u Liberce nebo chalupa výtvarníka Jiřího Harcuby v Harrachově. „Hlavním lákadlem bude Běliště v Železném Brodě. Návštěvníci si zde budou moci vyzkoušet interaktivní hru pro celou rodinu, v níž budou pátrat po starobylém nápisu v doprovodu malého kluka Bróži narozeného před sto lety," uvedl Trdla.

Poprvé se do Dnů lidové architektury zapojí barokní ruční papírna v Hamru na Jezeře ze 17. století, kde budou komentované prohlídky. To samé platí i pro zrekonstruovaný tajuplný Kittelův dům v Pěnčíně u Jablonce. Obnova takzvaného Burku stála kolem 50 milionů korun a přispěly na ni i evropské fondy, otevřený je od loňského léta. Součástí akce v Kittelově domě bude i tvořivá dílna zaměřená na léčivé masti a ukázky řemesel, konkrétně šindeláře a kameníka.

Řemeslníci budou příští víkend i na dalších místech zapojených do Dnů lidové architektury. V Trávníčku u Českého Dubu na Liberecku budou u Beranova hostince ukázky košíkářského řemesla a na Bělišti pletení orobince nebo výroby dřevěných lžiček. Lidé si budou moci prohlédnout pohyblivý betlém ve Frýdlantu na Liberecku, jehož výroba trvala 60 let. Skládá se ze 130 pohyblivých a 50 statických figur. Návštěvníci si práci řemeslníků mohou sami vyzkoušet, třeba na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova je čeká tkaní, předení na kolovratu a mykání vlny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, zábava, architektura, Liberecký, lidová architektura, řemeslo, Hamr na Jezeře, Liberecký kraj, Josef Führich, Jiří Harcuba, výroba, Liberec, Jizerské hory, Chrastava, Harrachov, Železný Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Dnů lidové architektury se poprvé zapojí i ruční papírna v Hamru na Jezeře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.