Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo F. X. Šaldy otevírá sezonu operou. Ve zrekonstruovaném sále uvede premiéru Lovců perel

Divadlo F. X. Šaldy prošlo akustickou rekonstrukcí a její výsledek si mohou diváci poslechnout již v pátek. V sále, který dostal nejen nový zvuk, ale i nový kabátek odehraje liberecká opera premiéru Bizetových Lovců perel.

Jak jinak začít divadelní sezonu, než premiérou? Na tu první činoherní si sice budeme muset ještě chvíli počkat, protože premiéra francouzské komedie Blbec k večeři je plánovaná až na 27. 8., ale již tento pátek a neděli se milovníci opery mohou těšit na první uvedení inscenace Lovci perel. Jedná se o druhou nejslavnější operu francouzského romantického skladatele Georgese Bizeta, autora legendární Carmen. A podle dirigenta Martina Doubravského je na co se těšit. „V Lovcích perel nalézáme geniální melodičnost okořeněnou přídechem exotiky, dokonale barvitou instrumentaci, monumentální sborové scény, a to vše zabalené ve francouzském espritu je prostě i v dnešní době důvod, proč si nenechat ujít návštěvu této opery,“ uvedl.

Premiéry Lovců perel se uskuteční v pátek 21. a v neděli 23. 8. od 19:00 v Divadle F. X. Šaldy.

Děj se odehrává v dávných dobách na ostrově Cejlon, kde se seznámíme nejen s tradičními rituály před ponorem, ale i s rivalstvím v lásce a přátelstvím lovců Zurgy (Pavol Kubáň nebo Andrij Shkurhan) a Nadira (Sergey Kostov). Nejznámější částí je usmiřující duet právě těchto dvou mužů.

Režie se netradičně ujala Ladislava Košíková, jež je brněnskou choreografkou, taneční uměleckou vedoucí Hradišťanu a taneční pedagožkou. Liberecké divadlo jí není neznámé, již dříve s ním spolupracovala po stránce pohybové. „Za mou režijní snahou stála především touha, aby zdánlivě jednoduchý příběh odhalil své linie jinotajů a symbolů, které dovedou odkrývat tajemství přesahující lidské chápání skrze víru člověka v božské síly, magii rituálu a zákonitosti přírody. Takové, které jsou pro nás stále neuchopitelné, spojují nás s posvátnem a my před nimi v pokoře poklekáme.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky Lovci perel, dfxš, divadlo, premiéra, opera, Georges Bizet, Blbec k večeři, Hradišťan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo F. X. Šaldy otevírá sezonu operou. Ve zrekonstruovaném sále uvede premiéru Lovců perel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.