Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Schedelova kronika i Catholicon. Knihovna dokončila restaurování a konzervaci vzácných tisků

Liberecká krajská knihovna po třech letech dokončila restaurování a konzervaci 21 nejcennějších nebo nejohroženějších exemplářů ze sbírky starých tisků. Jsou z období gotiky, baroka a renesance, informovala mluvčí knihovny Kateřina Šidlofová.

„Mezi zrestaurovanými díly se nachází například známá Schedelova kronika z roku 1493 či Catholicon z roku 1483, jehož autorem je Johannes Balbus a jenž má velmi krásnou gotickou vazbu se zbytky kování," uvedla Šidlofová. Největšími změnami díky restaurování prošla díla od Pavla Kristiána z Koldína z roku 1579 a Matyáše Tannera z roku 1683. „Mezi vybranými dokumenty bylo 13 v gotických vazbách, tři pergamenové zlomky z 12. a 13. století a šest nejvíce poškozených starých tisků," dodala mluvčí. Restaurování a konzervace vzácných knih si vyžádala přes 900 tisíc korun.


Vzácné tisky chce knihovna veřejnosti ukázat při podzimní výstavě. Nyní jsou uložené v takzvaném trezoru, tedy v samostatné klimatizované místnosti, která má také vlastní zabezpečení. „Přístup do místnosti mají prostřednictvím kódu tři pracovníci bibliografického oddělení a správce budovy pro případ nečekané události," uvedla Šidlofová. Vnitřek trezoru je vybaven plechovými regály a knihy jsou v nich uložené ve tmě při teplotě 17 stupňů Celsia a padesátiprocentní vlhkosti. Tisky je možné po předchozí domluvě zapůjčit k badatelským účelům do studovny ve studijní knihovně. V elektronické podobě jsou díky digitalizaci přístupné dva tisky, takzvaná Rohnova kronika z roku 1763 a Práwa Městská Králowstwij Czieského od Pavla Kristiána z Koldína.

Restaurování starých tisků bylo jednou z akcí projektu zhruba za 37,5 milionu korun podpořeném evropskou dotací z Integrovaného regionálního programu (IROP). „Kromě restaurování a digitalizace byly v rámci projektu IROP již v roce 2019 realizovány další aktivity, zejména stavební práce v prostorách knihovny – výměna osvětlení, koberců, sociálních zařízení, instalace LED tabulí a podobně," dodala ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Knihovna Liberec

Štítky ČR, literatura, památky, knihovny, Liberec, knihovna, restaurování, konzervace, Matěj Tanner, renesance, Koldín, baroko, gotika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schedelova kronika i Catholicon. Knihovna dokončila restaurování a konzervaci vzácných tisků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.