Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Housle s hadí kůží a pošetky. Krkonošské muzeum rozšířilo sbírku o vzácné hudební nástroje

Památník zapadlých vlastenců, který se nachází v Pasekách nad Jizerou a který je pobočkou krkonošského muzea Správy KRNAP, se může nově pochlubit hudebními nástroji, které v minulosti vlastnil houslař a pasecký rodák Josef Vedral. Muzeum je získalo darem.

Sbírku mapující krkonošskou houslařskou školu obohatily dvě violy, dvoje housle a jedny pošetky. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Památník zapadlých vlastenců je věnovaný písmákovi a houslaři Věnceslavu Metelkovi, díky němu jsou krkonošské Paseky vnímány jako kolébka českého houslařství. Muzejní sbírka hudebních nástrojů zahrnuje práce prvních paseckých houslařů a jejich žáků až po současné houslaře ze slavnch rodů Pilařů a Špidlenů. Z Pasek pochází i Vedral. Narodil se zde 26. března 1883 a vyučil u dalšího z houslařů krkonošské houslařské školy, Benjamina Patočky. Do Nizozemska se vydal na přelomu 19. a 20. století, následně v Haagu založil houslařskou dílnu. Její vybavení získal pasecký Památník před pěti lety darem z Vedralovy pozůstalosti, o kterou se spolu s rodinou starají Josef Schebal a nizozemská Nadace Fidula. „Tentokrát přivezli manželé Schebalovi violu, která bývala vystavena ve výloze Vedralova houslařství," uvedl Drahný.

Housle s hadí kůží i viola s hlavou andělíčka

Dalším darovaným nástrojem je viola d´amore z pražské dílny houslaře Ignatia Markerta z roku 1938. Viola d´amore se používala s oblibou především v barokní hudbě. Její zvláštností byla podle Drahného i hlavice, kterou obvykle tvořila hlavička krásné ženy nebo andělíčka lásky, takzvaná amorka. To je i případ violy, darované paseckému památníku, kdy má amorek ještě oči cudně překryté zlatou páskou. „Prý proto, aby nevadilo, že violista na nástroj hrál i v kostele," dodal.

Paseckou sbírku obohatily i unikátní housle, vyrobené pro indonéského zákazníka. Jejich specifikem je horní deska, nahrazená hadí kůží, která lépe než dřevo odolává tropickému indonéskému vlhku. Další darované housle jsou z dílny francouzského houslaře Honoré Derazeye, rovněž zhruba z poloviny 19. století. „Jejich zvláštností je jednak mimořádně silný zvuk a jednak nádherně intarzované dno s romantickým koloniálním motivem," uvedl Drahný. Posledním z darovaných nástrojů je pošetka francouzské provenience z poloviny 19. století, což jsou velmi úzké housle používané hudebníky především pro případy, kdy bylo třeba, aby měl nástroj spíše tišší zvuk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krkonošská muzea

Štítky muzea, hudba, řemesla, Krkonoše, Vedral, muzeum, hudební nástroj, kůže, Josef Vedral, Správa Krkonošského národního parku, housle, dílna, Věnceslav Metelka, Nizozemsko, Pasek, Haag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Housle s hadí kůží a pošetky. Krkonošské muzeum rozšířilo sbírku o vzácné hudební nástroje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.