Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Muzeum obnovilo reliéf Franze Metznera, autora kašny před libereckou radnicí

V expozici uměleckých řemesel Severočeského muzea je nově k vidění zrestaurovaný sádrový reliéf, jehož autorem je německý sochař Franz Metzner. Ten stojí také za návrhem Neptunovy kašny v Liberci nebo po válce zničené kašny v Jablonci nad Nisou.

Plastika se dvěma skupinami žen vznikla před rokem 1904. Nyní prošel rozsáhlou obnovou. „Restaurátorka Tereza Korbelová jej nejprve vyčistila, zpevnila povrch a plasticky doplnila poškozená místa,“ přiblížil mluvčí kraje Jan Mikulička. Nakonec se sádrový reliéf dočkal barevně sjednocující retuše a ochranného nátěru a byl vložen do jednoduchého dřevěného rámu.

Nejde o jediné Metznerovo dílo, kterým se může Severočeské muzeum pochlubit. Disponuje totiž rozsáhlou kolekcí jeho prací. „Převážně to jsou návrhy architektonické výzdoby a pomníků, v menší míře také jeho portrétní a figurální tvorba,“ komentoval mluvčí.

Většina děl Franze Metznera byla po druhé světové válce zničena nebo nepřežila období komunismu. Celý dochovaný soubor byl uložen po válce na zámku Lemberk. Odtud se věci přemístily v roce 1999 do muzea. „Stav děl byl vzhledem k několikerému stěhování většinou tristní, neboť sádra je velmi náchylná k mechanickému i biologickému poškození. Z celkového počtu 124 Metznerových prací se jich doposud dočkalo restaurování 48, přičemž uvedený reliéf je zatím poslední,“ dodal Mikulička s tím, že dalších devět děl se dočká obnovy do konce roku 2023.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Severočeské muzeum, Liberecký, Franz Metzner, kašna, reliéf, muzeum, Severočeské muzeum v Liberci, Liberec, Jablonec nad Nisou, druhá světová válka, řemeslo, radnice, válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum obnovilo reliéf Franze Metznera, autora kašny před libereckou radnicí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.