Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kde to ve městě žije? Umělci vytvoří během 124 hodin jedinečné plátno liberecké kultury

V souvislosti s kandidaturou města Liberce na Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK 2028) se město, Technická univerzita i lokální umělci pustili do dvou významných projektů, kterými chtějí zmapovat kulturní dění ve městě pod Ještědem.

Prvním z projektů je průzkum týkající se kulturního dění v Liberci. „Zajímají nás odpovědi na otázky typu: Kde trávíte svůj volný čas, kde možná vy sami prezentujete výsledky své tvorby? Kam chodíte za společenským vyžitím?“ vysvětluje za autory Daniel Vrbík z TUL. Ten má s podobným sběrem informací díky projektu Živá jména bohaté zkušenosti.

Liberec bude usilovat o titul Evropské hlavní město kultury. Slibuje si od něj víc turistů

Zastupitelé města Liberec včera schválili kandidaturu města na Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028. Podle města by titul mohl přilákat více turistů a zlepšit kulturní prostředí.

Mapu a dotazník, ve kterém se můžete s autory anonymně podělit o nejoblíbenější kulturní místa v Liberci nebo naopak upozornit na to, co vám zde chybí, můžete od zítřka vyplnit zde.

I tentokrát mohou Liberečané zaznačovat body do mapy, tentokrát v podobě kulturních a kreativních míst ve městě. „Průzkum je anonymní a jeho výsledky budou použity také pro vymezení potenciálu rozvoje města v rámci územně analytických podkladů,“ informuje mluvčí univerzity Radek Pirkl.

Druhým a možná ještě zajímavějším projektem je velkoformátový obraz, na jehož tvorbě budou nepřetržitě 124 hodin pracovat tři výtvarníci z malířského spolku Nevzdělanci v prostorách Art Café Oblastní galerie Liberec. „Tvorba obrazu začne v pátek ve 20 hodin metodou brainstorm painting. Do tvorby tohoto obrazu by se měla se svými náměty a postřehy zapojit přímo veřejnost,“ přibližuje koordinátorka celé pilotní studie Petra Rydvalová.

Liberec bude usilovat o Evropské hlavní město kultury 2028, představil první ambasadory

Město Liberec se rozhodlo ke kandidatuře na Evropské hlavní město kultury 2028 pod projektem s názvem Liberec 2028.

Kromě Liberce bude o kandidaturu na EHMK 2028 usilovat další česká města jako Brno, České Budějovice, Broumov a nově Jihlava.

O vytvoření jedinečného díla se postarají tři umělci Václav Kovář, Adam Windsor a Jan Simandl. „Proces vzniku díla a komunikace s Liberečany o jeho podobě budou přenášeny živě na YouTube,“ doplňuje Rydvalová. Navíc je přímo v kavárně mohou zájemci navštívit přímo během práce, a to v běžných otevíracích hodinách galerie. Kromě samotné tvorby budou umělci streamovat také rozhovory s osobnostmi, které jsou spjaty s kandidaturou města, jako například Petrem Šimonem, Leonem Jakimičem či Jiřím Janďourkem.

Výsledky obou projektů využije město při své kandidatuře. Mimo to mohou dle organizátorů výstupy pomoci s rozvojem Liberecka i kreativního myšlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Mocňák

Štítky Liberec, Evropské hlavní město kultury, kultura, umělci, projekt, Ještěd, plátno, Leon Jakimič, Václav Kovář, Tula, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde to ve městě žije? Umělci vytvoří během 124 hodin jedinečné plátno liberecké kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.