Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj ožívá masopustním veselím. Masky můžete o víkendu potkat i v centru Liberce

Masopustní veselí je v plném proudu. Poslední dva roky naprostou většinu akcí zrušila pandemie koronaviru, řada masopustů se tak letos uskuteční po dlouhé pauze. Pobavit se, ukázat vyrobené masky a zapojit se do průvodu můžete i na řadě akcí v Libereckém kraji.

Masopust, na kterém nebudou chybět tradiční masky jako Ras, Turek nebo Kobyla se uskuteční v sobotu ve skanzenu Vísecká rychta v Kravařích na Českolipsku. Nebude chybět tradiční zabijačkové občerstvení ani ukázky řemeslné práce. A v duchu tradic se ponese i program. „Například Kobyla bude symbolicky podříznuta a znovu vzkříšena jako symbol přicházejícího jara a něčeho nového,“ poodhalil program Zdeněk Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie.

Kromě toho se novoborští herci, kteří si pro děti připravili pohádku Červená Karkulka, zhostí dalšího z masopustních zvyků, vynesou ortel nad basou. „Na ni budou jsou svaleny všechny hříchy a příkoří, která místní občany za poslední rok postihla, přičemž své stížnosti na zlovolnou basu mohou vznést i sami návštěvníci,“ přiblížil mluvčí kraje Jan Mikulička.

A v masce můžete vyrazit nejen na Víseckou rychtu. Pokud si místo vesnického chcete užít masopust městský, zamiřte v neděli na náměstí před libereckou radnicí. Krajské město pořádá vlastní Liberecký masopust. Ani zde nebude nouze o legraci, zabijačkové pochoutky a hlavně průvod. „Přidejte se do Masopustního průvodu s Motyčkovic klikou, spolkem V.O.R.E.L a dalšími organizacemi z Liberce! Oblékněte kostýmy nebo masky a vydejte se s námi zvesela do ulic. Průvod masek odstartuje v 10:30 z náměstí, Pražskou ulicí a zpět Moskevskou ulicí na náměstí. V čele průvodu půjde kapela a tradiční masopustní masky,“ lákají organizátoři.

Brazilské tóny, jitrnicový strom a historičtí lyžníci. Do Nového Boru se vrací karneval

V letošním roce se do Nového Boru vrací legendární karneval. Uskuteční se již po šestnácté. Sklářské město ožije barevnou akcí, která se ponese v duchu brazilského karnevalu, příští víkend.

Průvod ulicemi města v kostýmech a maskách se v sobotu uskuteční také v Hrádku nad Nisou. Průvod se v deset hodin odebere od radnice do ulice Husova, dále k nádraží a přes Horní náměstí a ulici Kamennou dojde až k místní hasičárně, kde se uskuteční jubilejní desáté vepřové hody. Za dalšími masopusty můžete o víkendu vyrazit do Dubé, Bzí, Nového Boru nebo Železného Brodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Homolka

Štítky masopust, kultura, Liberecký, maska, Liberec, pandemie covidu-19, Liberecký kraj, Červená karkulka, okres Česká Lípa, Kravaře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj ožívá masopustním veselím. Masky můžete o víkendu potkat i v centru Liberce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.