Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výměna sedadel v hledišti, projektor i hudební nástroj orchestru. Kraj podpoří sedmi miliony Naivní a Šaldovo divadlo

Celkem sedm milionů korun poskytne Liberecký kraj v rámci investičních a neinvestičních dotací Naivnímu divadlu Liberec a Divadlu F. X. Šaldy. Díky financím se třeba vymění sedadla v hledišti Šaldova divadla, provedou se opravy i nakoupí potřebné vybavení.

Kraj uzavřel se statutárním městem Liberec memorandum, v souladu s tím je vyčleněno v rozpočtu odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu celkem 7 milionů na podporu zmíněných divadel, informoval v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. 

„Dva miliony korun rozdělí kraj coby provozní příspěvek mezi obě scény. Částkou 1 470 000 korun podpoří činnost Divadla F. X. Šaldy a 530 000 korunami Naivní divadlo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

V Divadle F. X. Šaldy bude možné zrealizovat druhou etapu výměny sedadel v hledišti na druhém a třetím balkoně i výměnu podlahy, na tyto rekonstrukce kraj přispěje částkou 3 810 000 korun. 

V Malém divadle bude zase provedena úprava venkovního vstupního prostoru včetně nábytku, propagační vitíny a vývěsní plochy. Navíc divadlo zakoupí hudební nástroj pro potřeby orchestru. „Částka 790 000 korun pak pomůže při koupi projektoru s objektivem, který bude v Divadle F. X. Šaldy sloužit k projekcím během představení,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Osvětlovací pult si díky dotaci ve výši 400 000 korun pořídí Naivní divadlo, nahradí tak současný z roku 2010. 

Kraj i město přislíbily dlouhodobou podporu

Kraj se spolu s městem Liberec dohodl na financování příspěvkových organizací s nadregionálním významem. Podle Trdly se Liberecký kraj zavazuje přispívat na investice a opravy libereckému Divadlu F. X. Šaldy a Naivnímu divadlu Liberec částkou 5 milionů korun po dobu deseti let počínaje rokem 2022. Příspěvek na činnost divadel činí 2 miliony.

Také Liberec přislíbil stejný závazek. Například zoologické a botanické zahradě bude přispívat na opravy a investice každoročně částkou 25 milionů korun. Pravidelně podpoří i činnost šesti městských poboček Krajské vědecké knihovny v Liberci.

„Jedná se o pokračování dlouholeté podpory. Mimo ni navíc před dvěma lety schválila krajská rada kvůli komplikované koronavirové situaci mimořádný příspěvek ve výši 10 milionů právě pro městské příspěvkové organizace. Je naší společnou odpovědností, aby instituce, jakými jsou liberecká divadla, ale i zoologická a botanická zahrada, galerie i muzeum, fungovaly a měly do budoucna co nejlepší podmínky pro další rozvoj,“ uzavřela náměstkyně Vinklátová.

Ohodnoť článek

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Divadlo F. X. Šaldy, Malé divadlo, Naivní divadlo, kultura, dotace, divadlo, hlediště, oprava, Květa Vinklátová, Jiří Ulvr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výměna sedadel v hledišti, projektor i hudební nástroj orchestru. Kraj podpoří sedmi miliony Naivní a Šaldovo divadlo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.