Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kraj uvažuje o zvýšení platu ředitelů příspěvkových organizací. Nový ředitel galerie by mohl nastoupit příští rok

Dnes již bývalý ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček rezignoval minulý týden v pondělí. V současné chvíli se o chod galerie stará jeho zástupce Vladislav Mareš. Podle hejtmana by se mohly zvýšit platy ředitelů příspěvkových organizací.

Pavel Hlubuček působil jako ředitel páté největší galerie v České republice dva roky, k prvnímu srpnu rezignoval. „Prakticky ze dne na den, to znamená, že v galerii od druhého dne od rezignace nepůsobí," řekla v úterý náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Květa Vinklátová

Do doby, než kraj zvolí po výběrovém řízení nového ředitele či ředitelku galerie, povede organizaci Vladislav Mareš, zástupce ředitele. Dosud měl na starosti provozní záležitosti a zabezpečení galerie.

Ředitel Oblastní galerie Liberec Pavel Hlubuček rezignoval. Kraj bude hledat nástupce

Ředitel Oblastní galerie v Liberci Pavel Hlubuček k 1. srpnu rezignoval na svou funkci. Liberecký kraj tak bude hledat nového ředitele či ředitelku galerie a vypíše konkurz.

Nový ředitel od Nového roku

Nástup nového ředitele by byl podle náměstkyně možný k prvnímu lednu příštího roku. „Když to bude dříve, budeme rádi, ale zatím takového adepta na ředitele nevidíme," dodala Vinklátová. 

Po rezignaci Hlubuček krátce hovořil s hejtmanem Martinem Půtou. „Pan ředitel řekl, že už dále nemá zapotřebí snášet liberecké prostředí, abych to popsal jednou větou," sdělil hejtman. Důležité podle něj je, že galerie bude dále normálně fungovat. 

„Budeme samozřejmě hledat někoho, kdo je vzdělán v oblasti umění a zároveň bude schopen zajistit, aby organizace fungovala. Budeme rádi, když se do výběrového řízení přihlásí co nejvíce lidí," řekl Půta. 

Ředitelé příspěvkových organizací v kultuře by mohli dostat přidáno

Hejtman také nastínil, že kraj povede debatu o výši odměn ředitelů příspěvkových organizací v kultuře. „Protože asi není úplně možné, aby ředitel výjimečné kulturní instituce, jako je Oblastní galerie Liberec, páté nějvětší galerie v zemi, měl menší plat, než ředitel střední školy," vysvětlil. 

Podle Vinklátové se tato změna promítne do návrhu krajského rozpočtu na příští rok. Odpovídající finanční ohodnocení je podle ní také zásadním limitem k získání kvalitního uchazeče. „Pan Hlubuček sice o penězích nemluvil, ale když se zeptáme lidí, kteří se v této oblasti pohybují, tak rozdíl mezi těmito institucemi pražskými a nějakými regionálními začíná být velký," doplnil Půta. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Liberecký kraj, galerie, ředitel, výběrové řízení, příspěvková organizace, Liberec, Květa Vinklátová, kultura, Martin Půta, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj uvažuje o zvýšení platu ředitelů příspěvkových organizací. Nový ředitel galerie by mohl nastoupit příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.