Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jablonci zazní Dvořákovo Requiem. Divadlo hudbou oslaví Velikonoce

Mimořádný hudební zážitek z Dvořákova Requiem přichystali na velikonoční svátky v Městském divadle v Jablonci nad Nisou. Na Zelený čtvrtek tento mimořádný projekt mohou diváci vyslechnout v podání Orchestru a sboru Severočeského divadla Ústí nad Labem pod dirigentskou taktovkou Miloše Formáčka. Rovněž sólové party přednesou hvězdy současné operní scény.

„Tento projekt jsme zařadili záměrně do programu v rámci svatého týdne. Requiem je jedním z nejvýznačnějších duchovních děl Antonína Dvořáka, které složil a půjde o zcela mimořádný zážitek,“ zve veřejnost ředitel divadla Pavel Žur.

Sólové party uslyší diváci v provedení interpretů: Valeriya Vaygant – soprán; Karla Bytnarová – alt; Tomáš Černý – tenor a Jurij Kruglov – bas. Sbor řídí Jan Snítil.

Requiem je ojedinělý zejména provázáním orchestru, sborového a sólového zpěvu v mimořádném podání, které nabízí ojedinělý zážitek,“ podotýká Žur.

Antonín Dvořák zkomponoval Requiem na začátku vrcholného období své tvorby, v roce 1890. Skladba se neváže ke konkrétní osobě či události, ale je jedinou velkou reflexí obecně znepokojivých otázek lidského bytí, žalu a útěchy ve smrti, smyslu žití a umírání, stejně jako naděje.

Premiéra díla se uskutečnila 9. října 1891 v britském Birminghamu, kde je autor sám dirigoval, u nás pak 25. dubna 1892 v Národním divadle v Praze. Největším úspěchem bylo pravděpodobně jeho vídeňské provedení v roce 1900, které se po předcházejících nepřátelských postojích rakouského posluchačstva stalo naprostým Dvořákovým triumfem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městské divadlo Jablonec

Štítky koncert, Antonín Dvořák, divadlo Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci zazní Dvořákovo Requiem. Divadlo hudbou oslaví Velikonoce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.