Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Šaldovo divadlo slaví 140 let. Odkloní kvůli tomu dopravu v centru města

PR článek

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy oslaví na konci září 140. výročí od otevření budovy Šaldova divadla, která stojí od roku 1883 za o deset let mladší radnicí. TRIUMF MÚZ, tak se jmenují zářijové oslavy, které dostaly název podle motivu Klimtovy opony Triumf lásky. Trvat budou celé tři dny, od čtvrtka 28. 9. do soboty 30. 9., a užijí si je všechny generace.

Ve čtvrtek 28. září v prostoru mezi Šaldovým divadlem a radnicí vznikne unikátní Divadelní náměstí, doprava tak bude odkloněna do okolních ulic. Od 16.00 se všichni liberečané mohou těšit na stánky s uměleckými předměty a občerstvením nebo třeba minutového karikaturistu. Ve dvou blocích od 16.00 a od 18.00 se dá do pohybu divadelní jukebox, kde si diváci budou moct vybrat z různých úryvků a scének z několika známých inscenací, které Divadlo F. X. Šaldy uvádí. Ty se jim pak na přání na dosah ruky odehrají. Během celého odpoledne budou tanečníci, herci i sólisté rozdávat autogramy a osobně se setkávat s diváky. V 17.00 zahraje kapela BitMaP Collective a v 19.00 ji na hlavním jevišti vystřídá divadelní kapela NE-KLIŠÉ. Po 20.00 přebere stage a rozpohybuje náměstí DJ Xaver. Ani na děti divadlo nezapomíná, od 16.00 je pro ně nachystaný bohatý program plný her a kreativních aktivit přímo v Šaldově divadle.

Páteční večer se ponese ve znamení noblesy, na programu 29. září je totiž Divadelní ples. Šaldovo divadlo se otevře v 19.30 a zahájení je naplánováno na 20.00. V hlavním sále diváky přivítá současná ředitelka Linda Hejlová Keprtová a pokřtí knihu o libereckém divadle, která k příležitosti 140. výročí vznikla ve spoluautorství bývalé ředitelky divadla Jarmily Levko a fotografa Jiřího Jiroutka. Pokřtěna bude i nová podlaha jeviště, která se obnovy dočkala po dlouhých dvaceti letech. Ve 22.00 proběhne dražba pěti skvostných kostýmů, které v minulosti vystupovaly v různých inscenacích. K tanci na novém jevišti bude celý večer hrát mladá kapela September Celebration. Součástí plesových prostor je JIMMY´s divadelní klub a jejich klasická hudební produkce. 

Partnerem plesu je Svatební a plesové studio Verama Fashion.

Poslední den oslav, sobotu 30. září, zahájí tradiční komorní koncert Hudba z foyer, tentokrát k příležitosti 130. výročí liberecké radnice. Od 16.00 zazní vybrané skladby Felixe Mendelssohna Bartholdyho a Bedřicha Smetany v podání Ondreje Olose, Marcely Mikoláškové a Vladimíry Sanvito.

Třídenní veselí uzavře akce AfterŠalda, a to speciálně pro mladé od 15 do 26 let (vstup na základě ISIC karty nebo občanky). Šaldovo divadlo přivítá hned několik kapel a hlediště s jevištěm se po 22.00 promění na kinosál. Po skončení filmu, který si diváci vychutnají z divadelních sedaček, se mohou přemístit do klubu JIMMY´s, kde afterparty Triumfu múz pokračuje.

Na další akci těchto rozměrů si Liberec počká deset let do 150. výročí DFXŠ, teď je ovšem čas si užít TRIUMF MÚZ: oslavy dne, kdy múzy našly v Liberci svůj domov. Přijďte!

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DFXŠ, Petra Svojšová, Radek Drbohlav

Štítky divadlo, dfxš, liberec, divadlo f.x. šaldy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šaldovo divadlo slaví 140 let. Odkloní kvůli tomu dopravu v centru města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.