Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Dostál, Nepasický, Vančura. Nisa Factory představuje ojedinělé malby trojice význačných umělců

Jedinečnou výstavu jedinečných umělců úzce spjatých s Jabloneckem a Libereckem můžete v těchto dnech vidět v jablonecké Galerii Nisa Factory. Malby sedmdesátých a osmdesátých let autorů Jiřího Dostála, Jiřího Nepasického a Jana Vančury, jejichž práce spojují letadla, auta, moderní stavby, okouzlení technikou a touha po svobodě.

Výstava Krajina civilizace představuje obrazy, grafiky, kresby a objekty převážně ze 70. a 80. let, jejichž společným jmenovatelem je fascinace znaky tehdejší moderní doby: ve středu pozornosti se nachází letadla, auta, moderní stavby, okouzlení technikou, všeobecný civilizační rozvoj. Protipólem rychle chvátající civilizaci se stal únik do krajiny a přírody, za hranice všedních dnů.

Potkali se na studiích u Stanislava Libenského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, a i když jejich dílo dnes vypadá úplně jinak, sklářská tvorba byla na nějakou dobu jejich hlavní náplní. Rychle od ní ale utíkali, aby mohli tvořit svobodně,“ vysvětluje autorka výstavy Anna Habánová a dodává: „Pro výstavu jsme vybrali práce zejména ze 70. let, z období nastupující normalizace, kdy experimentovali s technologiemi.

Některá díla jsou proto takřka 3D: Jiří Nepasický tvaroval plátno do hrotitých tvarů, Jiří Dostál experimentoval s epoxidem a jeho specifickými vlastnostmi, Jan Vančura vkládal do obrazů soustružené dřevěné a kovové části. Množství použitých technik odkazuje na jedné straně k potřebě hledat dostupné materiály a technologie, na straně druhé reflektuje dobu vzniku: fascinaci objevování vesmíru, rozmach používání první generace počítačů a digitálního písma, rychlost motorek a formulí, sílu strojů. Práce z doby nastupující normalizace jsou zároveň dokladem vnitřní touhy po svobodě projevu i pohybu.

Řadu děl uvidí návštěvníci úplně poprvé, protože jsou ukryty v soukromých sbírkách. Smyslem výstavy je také ukázat práce, které většinový návštěvník nemohl v takovémto rozsahu doposud vidět. K výstavě bude vydán katalog.

Jiří Dostál (1945)

Vystudoval sklářskou školu v Železném Brodě a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. V letech 1970–78 pracoval jako návrhář pro národní podnik Skleněná bižuterie a zároveň se věnoval výtvarné činnosti, grafice, malbě i sochařství v architektuře. V roce 1990 začal vyučovat na Střední uměleckoprůmyslové škole v Jablonci nad Nisou a v letech 1991–2012 byl jejím ředitelem. 

Jiří Nepasický (1934–2016)

Vystudoval sklářskou školu v Železném Brodě a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. O roku 1972 byl činný jako samostatný výtvarník v Jablonci, samostatně vystavoval v Liberci, Roudnici nad Labem, Praze a řadě dalších míst.

Jan Vančura (1940–2015)

Vystudoval sklářskou škol v Železném Brodě a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Od roku 1976 spolupracoval s Divadlem F. X. Šaldy a následně byl činný zejména jako scénograf. Samostatně vystavoval v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech, Praze a řadě dalších míst.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nisa Factory

Štítky výstava, Jiří Dostál, Jiří Nepasický, Jan Vančura, Nisa Factory, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostál, Nepasický, Vančura. Nisa Factory představuje ojedinělé malby trojice význačných umělců  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.