Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letní kino v Turnově zažilo rekordní sezonu

Provozovatelé letních kin v Libereckém kraji jsou s letošním létem spokojeni. Rekordní sezonu zažili v Turnově, do letního kina tam o prázdninách přišlo 10.292 lidí, o 17 procent víc než loni. V Turnově odehráli v létě 73 představení, v průměru tak každé vidělo 141 lidí. To je počet, který by se do kamenného kina Sféra ani nevešel.

"Letos nám vyšlo skvěle počasí, měli jsme naprogramovaných 78 představení a jen pět jsme jich nemohli odehrát," pochvaloval si dramaturg kina Adam Švancar. Největší zájem byl podle něj o animované filmy. Letní kino v 15tisícovém Turnově je přímo v centru města. "Přitom je krásně přírodní, navíc dosahuje velké technické kvality, ať se to týká plátna nebo kvality zvuku, kterou se může pyšnit málokteré letní kino v republice," poznamenal Švancar.

Od září je letní kino v Turnově už zavřené a znovu se začíná promítat v kamenném kině Sféra na Střelnici. Diváci budou mít letos poprvé možnost zajít do kina i na operu, divadelní představení nebo výstavu. "Kromě toho budeme nabízet i koncerty klasické a rockové hudby a další alternativní projekce," doplnil Švancar. Už v říjnu se tak na plátně kina Sféra objeví třeba záznam koncertu rockové legendy The Who či Figarova svatba z královské opery v Londýně.

Pod střechu už se vrátili i diváci v Jablonci nad Nisou. I tam jsou s letní sezonou spokojeni, byla lepší než loni, s turnovskou návštěvností se ale srovnávat nedá. V Jablonci totiž mají mnohá omezení kvůli hluku, která si vymohli obyvatelé z okolí. "Měli jsme 6500 diváků, velmi úspěšný byl film Kobry a užovky, kde bylo přes 400 diváků v jeden večer, fronty byly až ke kostelu. A pak jsme měli hodně úspěšné promítání naslepo, to nám přišlo 800 diváků, seděli i na trávě," řekla zástupkyně vedoucí jabloneckých kin Kateřina Nermuťová. V Jablonci nerušili kvůli počasí žádné představení. "Hrajeme za každého počasí, máme moc statečné diváky," poznamenala Nermuťová.

Ani v Liberci nemuseli v létě představení rušit, v případě nepřízně počasí se totiž projekce stěhuje ze zahrady pod střechu Kulturního centra v Lidových sadech. "To se ale stalo jen málokrát, máme totiž i zastřešené hlediště," řekl vedoucí programu Michal Kadlec. Kolik přišlo v létě do Lidových sadů návštěvníků, nedokázal odhadnout. Čísla zatím nemáme, bylo to jak na houpačce, pohybovali jsme se od osmi lidí na představení po nějakých 200.

Jen průměrnou sezonu zažili například v letním kině v Autokempu Dubá na Českolipsku, naopak velmi spokojeni jsou s létem v Hejnicích na Liberecku. V tamním kempu promítají v létě obvykle šestkrát. "Letos poprvé jsme nemuseli rušit nebo překládat ani jedno promítání. Je ale pravda, že jsme šli z extrému do extrému - první promítání bylo při sedmi stupních Celsia, v srpnu pak bylo 26 stupňů," řekl dnes starosta Jaroslav Demčák. Šest letošních představení vidělo 776 diváků, loni jich byla sotva polovina. Přitom i loni promítali v Hejnicích šestkrát. "Některé projekce se musely posouvat a celková návštěvnost byla jen 320 diváků," dodal Demčák.

Zdroj: ČTK

Štítky letní kino, Turnov, kino, představení, léto, Liberecký kraj, Jaroslav Demčák, Jablonec nad Nisou, Michal Kadlec, The Who, Hejnice, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní kino v Turnově zažilo rekordní sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.