Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Hrady a zámky v okolí Liberce zvou turisty na netradiční akce

Na netradiční prohlídky, vycházku či přednášku bude o příštích dvou víkendech lákat pět hradů a zámků v Libereckém kraji. Akce se konají v rámci Mezinárodního dne památek. Novinářům to řekla mluvčí Územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová. UNESCO vyhlásilo tento svátek v roce 1982 a jeho cílem je zvýšení povědomí o dějinách, památkách, architektuře a památkové péči.

Jednou z prvních akcí bude v sobotu 16. dubna interaktivní prohlídka pro dětské návštěvníky na Grabštejně u Hrádku nad Nisou na Liberecku. "Při ní si malí návštěvníci vyrobí i hradního pána ve zmenšené podobě," uvedla Bidlasová. Hrad chystá také přednášku o Jiřím Mehlovi ze Střelic, který patří mezi nejznámější majitele hradu. V 16. století nechal velkoryse přestavět Grabštejn do renesanční podoby a inicioval také zbudování renesanční kaple svaté Barbory.

Zámek Lemberk v Jablonném v Podještědí na sobotu 16. dubna chystá procházku s povídáním zaměřeném na výročí 260 let od zahájení sedmileté války, jež významně zasáhla do historie zámku. Po bitvě u Hochkirku nedaleko Budyšína v říjnu 1758 byl zřízen přímo na zámku polní lazaret, v němž na následky zranění zemřelo 110 pruských a rakouských vojáků. Na Lemberku bude zpřístupněna i středověká věž.

"Milovníky architektury jistě osloví nabídka Hrubého Rohozce, neboť budou moci zámek prozkoumat od sklepů až po půdu," uvedla Bidlasová. Na prohlídky po nejstarších částech původního krajířovského pozdně gotického zámku u Turnova mohou návštěvníci vyrazit v sobotu 16. a neděli 17. dubna.

Zámek ve Frýdlantu na Liberecku bude lákat na prohlídky míst, kde hledači pokladů pátrali po slavné Jantarové komnatě. Na prohlídky konané o sobotách 16. a 23. dubna je nutné se dopředu objednat. Sychrovský zámek ke dni památek chystá na 23. dubna setkání automobilových veteránů 1 US Car. Jde již o tradiční akci v zámeckém parku, na kterou každoročně přijíždí několik desítek starých amerických automobilů.

Autoři

Štítky zámek, hrad, Liberec, Liberecký kraj, UNESCO, architektura, Sychrov, přednáška, Grabštejn, památková péče, Sedmiletá válka, Lemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady a zámky v okolí Liberce zvou turisty na netradiční akce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.