Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jablonecké výstaviště ožilo křehkou krásou skla a vánočních ozdob

Výstaviště v Jablonci nad Nisou ožilo křehkou krásou, skla, bižuterie a vánočních ozdob. Přehlídka se v Jablonci koná už popáté a návštěvníkům až do neděle nabízí nejen užitkové sklo, dekorace či ozdoby za výstavní ceny, ale také ukázky tradičních technik výroby vánočních ozdob, vinutých perlí či drobných předmětů. K vidění jsou šaty ze StarDance zdobené křišťálovými kameny, novinkou je letos například i účast porcelánky Dubí s oblíbeným cibulákem.

Prodejní výstava Křehká krása se letos nese ve vánočním duchu. "Zařadili jsme jeden pavilon zaměřený na výrobu a prodej vánočních ozdob vyráběných tradiční českou technologií. To je pro letošní rok novinka," řekl za pořadatele Milan Kohout.

Jde o prezentaci projektu České vánoce, který připravuje agentura Czech Tourism. Návštěvníci mají možnost nejen vidět foukání ozdob či výrobu skleněných foukaných perlí, ale i dekorování ozdob, a některé techniky si mohou i vyzkoušet.

Křehká krása navazuje na oblíbené bižuterní výstavy, které se v Jablonci nad Nisou konaly ve druhé polovině minulého století. Sjížděli se na ně lidé ze všech koutů republiky. Výstavu pořádá od roku 2012 Svaz výrobců skla a bižuterie, který na Jablonecku sdružuje zhruba 60 sklářských a bižuterních výrobců. Jeho předsedu Pavla Kopáčka těší rostoucí zájem vystavovatelů i veřejnosti. "Na první ročník jsme měli 1500 návštěvníků, loni jich bylo už 8000," uvedl. Největší návštěvnost očekávají organizátoři o víkendu.

Výstava láká rodiny s dětmi, ale stále častěji přijíždějí i obchodníci, kteří nakupují zboží pro své butiky. Křehká krása totiž nabízí téměř kompletní nabídku produkce místních firem, kterých jsou tu čtyři desítky, zboží je navíc za velmi zajímavé ceny. "Jezdím sem pravidelně každý rok, nakupuju dárky pro dceru a vnučky a také svým kamarádkám, jsem schopná tu utratit i několik tisíc korun," přiznala jedna z návštěvnic, když si vybírala náušnice u jednoho ze stánků.

Autoři | Foto Svaz výrobců skla a bižuterie

Štítky sklo, vánoční ozdoby, krása, Jablonec nad Nisou, Dubí, StarDance …když hvězdy tančí, Milan Kohout, CzechTourism, Vánoce, Pavel Kopáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké výstaviště ožilo křehkou krásou skla a vánočních ozdob  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.