Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Liberci vzniklo centrum věnované řemeslu, designu a kultuře

Centrum věnované řemeslu, designu a kultuře nazvané Kultivar vzniklo přestavbou bývalé cykloprodejny v Liberci. Ambicí iniciátorky projektu Kláry Altové je to, aby propojovalo lokální uměleckou komunitu.

"V Kultivaru chci sdružit studenty i absolventy uměleckých škol z celého kraje, kteří tvoří ukrytí doma v garážích a obývácích, a poskytnout jim prostor pro důstojnou prezentaci jejich tvorby," uvedla liberecká výtvarnice. Letos s tímto projektem vyhrála soutěž pro začínající podnikatele v Libereckém kraji.

Její projekt je v Liberci zatím ojedinělý. "Ta myšlenka se mi líbí. Může to být šance pro umělce, kterou by jinak dostat nemuseli," uvedl náměstek libereckého primátora pro kulturu Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Bývalá cykloprodejna je v ulici Na Rybníčku v dolním centru města. Svá díla tam zatím bude prezentovat osm mladých umělců, kteří se zaměřují na ruční výrobu dřevěných hodinek, nožů, malovaných bot nebo pracují se sklem. Prostor bude využívaný i pro pořádání výtvarných workshopů, seminářů či přednášek. Prvním bude desetihodinový workshop zaměřený na výrobu bot. "Už je plný. Chystáme ale i workshopy na sítotisk, šití, sklářskou práci nebo výrobu hraček ze dřeva," uvedla Altová. Podle ní budou pořádat i společenské a kulturní akce, třeba na období adventu se chystá povídání s hercem Jaroslavem Duškem.

V Kultivaru budou i tři dílny, zatím jsou obsazené dvě. V jedné bude šperky a drobné předměty z vinutého a foukaného skla vytvářet sama Altová, ve druhé bude trojice mladých designérů vyrábět dřevěné hodinky. Zabývají se tím už dva roky. "Zájem o hodinky roste, máme objednávky na měsíc až dva dopředu," uvedl jeden z designérů, Richard Koubek. Největší zájem je podle něj o hodinky ze švestky. Nezřídka je s dřevem, z něhož se hodinky vyrábí, spojený nějaký příběh. Podle Koubka si je například jeden zájemce nechal vyrobit ze svého skateboardu, jiný z trámu hradu ze 14. století. Designéři mají v nabídce i hodinky z 8000 let starého bahenního dubu.

Jedním z cílů Kultivaru je být také inspirací pro lidi, kteří pracují z domova. V části prodejny proto vznikl takzvaný coworking, tedy sdílená kancelář. "Vždycky se lépe tvoří se stejně naladěnými lidmi, kteří vyznávají podobné hodnoty a zájmy," míní Altová. Provoz Kultivaru bude zajišťovat nezisková organizace, podle Altové se budou na pořádání akcí snažit získávat dotace od města, kraje či nadací.

Autoři | Foto Facebook

Štítky kultura, Liberec, design, řemeslo, hodinky, projekt, Ivan Langer, advent, Jaroslav Dušek, Liberecký kraj, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci vzniklo centrum věnované řemeslu, designu a kultuře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.