Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dlaskův statek čeká jubileum, dnes začal velikonoční akcí

Velikonoční akcí s ukázkou tradičních řemesel i koulením vajec na valbišti zahájil dnes sezónu Dlaskův statek v Dolánkách. Jedna z nejvýznamnějších památek lidové architektury v Pojizeří příští rok oslaví 300 let od postavení a letošní rok bude věnován především přípravám na toto výročí, řekla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová.

"Rádi bychom statek pro příští rok dostali do podoby, jak vypadal, když tady Dlaskové žili," uvedla. Už letos proto chtějí na dvoře postavit holubník a upravit louku kolem Rakoušova sroubku - návštěvníkům by měla sloužit jako odpočinkové místo s výhledem do krajiny. "Letos by tam měl vzniknout ovocný sad, měly by tam být osazeny malá zvonička, lavičky a dva kláty - včelíny. Bude to ukázka toho, jak to kdysi mohlo vypadat na vesnické návsi," řekla Jakouběová. Na Vánoce plánuje muzeum vydat v rozšířeném vydání kroniku nejznámějšího majitele statku Josefa Dlaska, jenž ve svém rukopise zachytil život na venkově v první polovině 19. století. V rozšířeném vydání budou i části, které dosud přeloženy nebyly.

Obdobně jako v minulých sezónách i letos chystá statek doprovodné akce, na nichž připomene zapomenuté lidové zvyky. Dnes to bylo právě koulení vajec na valbišti, kterým se bavili malí koledníci na konci 19. století. "Vyhrává ten, komu se vajíčko nejdále dokutálí," uvedla ředitelka. Oblíbeným zvykem bývaly i souboje s cílem rozbít protivníkovo vejce. "V původní tradici bývala vajíčka syrová. Byla v tom symbolika života, aby mohlo předat sílu obdarovanému," vysvětlila Jakouběová.

Děti si dnes mohly na statku nejen zasoutěžit, ale také vyrobit pomlázky, zdobit kraslice i péct velikonoční obřadní pečivo nebo jen obdivovat umění řemeslníků. Na statku jich bylo několik oceněných titulem Mistr tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje. Jedním z nich byl 80letý řezbář Josef Mrňák z Hejnic, jenž vyrábí šperky z dřeva celého světa. "Vybírám si dřeva zajímavá kresbou i barvou, Ve špercích to vypadá velmi působivě," uvedl. Výroba šperku trvá od dvou do pěti hodin.

Původně měli řemeslníci své umění předvádět venku, kvůli počasí ale byli uvnitř. "Pokud je chladno, ruce práci s ostrými nástroji neutáhnou," vysvětlil Mrňák, který pracuje s dláty. Dnes sice svítilo slunce, i tak se ale teplota dostala jen několik stupňů nad nulu.

Počasí také bylo důvodem, proč organizátoři omezili venkovní program. "Když jsme to ve čtvrtek připravovali v chumelenici, museli jsme uznat, že návštěvníci nebudou ochotni a schopni sledovat venku pohádky a problém vystoupit by měly i folklorní soubory. Nemáme vytápěné podium," konstatovala Jakouběová. O tom, že by nejnavštěvovanější akci statku, na kterou každoročně přichází tisíce lidí, zrušili, ale vůbec neuvažovali. "V podobné situaci jsme byli před sedmi let. Na dvoře byl metr sněhu, takže jsme akci zrušili. Setkali jsme se ale s velmi nepříznivým ohlasem, že lidé přišli a nic je tady nečekalo," zavzpomínala Jakouběová.

Napsala ČTK

Štítky Dlaskův statek, vejce, řemeslo, statek, Pojizeří, šperk, Josef Mrňák, Josef Dlask, Vánoce, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlaskův statek čeká jubileum, dnes začal velikonoční akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.