Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec má nového primátora, město povede Jaroslav Zámečník

Primátorem Liberce se dnes stal Jaroslav Zámečník, lídr vítězných Starostů pro Liberecký kraj (SLK). Vystřídal Tibora Batthyányho (zvolený za ANO), který v komunálních volbách se svou novou stranou PRO 2016 neuspěl a do zastupitelstva se nedostal. Pro dvaapadesátiletého Zámečníka v dnešní tajné volbě hlasovalo 28 z 37 přítomných zastupitelů.

Koalice tvořená starosty, ANO a ODS má v zastupitelstvu pátého největšího města v zemi 31 z 39 mandátů. Podle Zámečníka se chtějí zaměřit na čtyři oblasti, jež vzešly z předvolební ankety, které se zúčastnilo 3000 občanů. „Jako největší problémy vidí špatný stav komunikací, bezpečnost v Liberci, počet parkovacích míst a ceny MHD," uvedl nový primátor. Mezi priority nové koalice v Liberci patří také rekonstrukce bazénu za stovky milionů korun, přestavba Liebiegova paláce na komunitní centrum či dokončení územního plánu.

Jedenáct radních

V předchozím volebním období v Liberci vládla vítězná Změna pro Liberec se zastupiteli zvolenými za ANO. Jejich vládnutí ale minimálně poslední dva roky provázely velké spory. Ve volbách na začátku října v Liberci uspělo pět z 12 kandidujících subjektů. Starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna šest. ODS bude mít čtyři zastupitele a dva Liberec otevřený lidem (LOL).

Město povede jedenáctičlenná rada v čele s primátorem a čtyřmi náměstky, předchozí rada měla devět členů. Počet uvolněných členů se nezměnil, na plný úvazek budou funkce vykonávat primátor a náměstci. Starostové mají v radě pět míst, ANO čtyři a ODS dva. Občanští demokraté, kteří v minulosti na radnici vládli od roku 1994, se do vedení města vrátili po osmi letech.

Čtyři náměstci

Statutárním náměstkem pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu zvolili zastupitelé 35 hlasy lídra ANO Jiřího Němečka. Náměstkem pro ekonomiku se stal Zbyněk Karban (ANO), který dosud vedl na magistrátu odbor ekonomiky. Dva náměstky mají i starostové. Technickou správu města a informační technologie dostal na starost Jiří Šolc, který byl náměstek primátora pro ekonomiku v letech 2010 až 2014. Kultura, školství, cestovní ruch a sport zůstala nadále v gesci Ivana Langra, který ke starostům přešel ze Změny pro Liberec.

Liberec má jeden městský obvod, ustavující zastupitelstvo se tam uskutečnilo už minulý týden. V čele osmitisícových Vratislavic nad Nisou zůstal Lukáš Pohanka ze starostů. Toto uskupení volby ve Vratislavicích jasně vyhrálo, když získalo 12 z 15 mandátů. Po jednom zastupiteli mají v městském obvodu ODS, Unie pro sport a zdraví a Volba pro Vratislavice.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, volby, politika, primátor, Jaroslav Zámečník, ANO 2011, ODS, Starostové pro Liberecký kraj, Liberecký kraj, ekonomika, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má nového primátora, město povede Jaroslav Zámečník  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.