Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Harrachově to vře, město nemá dost zastupitelů. Toho humusu bylo tolik, říká bývalá starostka

Harrachov bude po změně vedení bez rady města. Důvodem je, že počet zastupitelů klesl pod zákonem daný minimální počet 11 členů. V patnáctičlenném zastupitelstvu města s 1600 obyvateli zůstalo devět zastupitelů. Starosta Harrachova Jaroslav Čech (ANO) neočekává, že by ukončení činnosti rady mělo přinést nějaké komplikace.

„Nebude to mít vůbec žádný vliv. Místo rady města se budou dělat takzvané porady starosty, na které budou přítomni i místostarostové, případně zastupitelé, kteří tam budou mít volný vstup. Vytvořil jsem k tomu směrnici," uvedl Čech. Pokud zastupitelé směrnici schválí, na starostu přejdou všechny pravomoci rady. V návrhu směrnice pro takzvaná rozhodnutí starosty je podmínka, aby k nim byl vyhotoven zápis, který bude podepsaný starostou a jedním místostarostou nebo v případě nepřítomnosti starosty oběma místostarosty. Jedním z místostarostů je Petr Dostalík (ODS), druhý se bude teprve volit. Navržený pro nejbližší jednání zastupitelstva je právník Tomáš Vašíček (SNK - ZMĚNA PRO HARRACHOV).

Část zastupitelstva v Harrachově rezignovala loni v prosinci, kdy po devíti letech skončila starostka Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj). Její koalice přišla o většinu. Na uvolněná místa v zastupitelstvu nenastoupili ani náhradníci.

Rezignovali záměrně

Ze zákona činnost rady obce automaticky končí uplynutím 30. dne od uprázdnění mandátů v zastupitelstvu, pokud v něm zůstane méně než 11 členů. Starosta nepovažuje za řešení předčasné volby. Vyvolat se je nechystá ani bývalá starostka. „My jsme se takto rozhodli (rezignovat) zcela záměrně. Toho humusu bylo tolik, vše bylo vyostřené, osobní, že s nimi nechceme spolupracovat. Musí sami nést odpovědnost. Devět let nezvedli ruku pro jediný kloudný projekt, návrh, nepodpořili ani rozpočet, byli proti všemu," dodala Zbrojová.

Ekonomický deník na webu uvedl, že Zbrojová za poslední rok čelila několikrát návrhům opozice na odvolání, a jak sama tvrdí, opozice proti ní vedla nevybíravou kampaň. Druhá strana to odmítá. „V okamžiku, kdy jsme upozorňovali na závažná pochybení v činnosti této koalice, tedy vedení města (což je nejen právem ale povinností každého zastupitele), žádali o svolání zastupitelstev, kde jsme tyto problémy chtěli řešit, celá situace vyústila nakonec v odstoupení většiny zastupitelů za SLK ze zastupitelstva včetně náhradníků," řekl webu Vašíček.

Volby v Harrachově

Uskupení starostů loni komunální volby jasně vyhrálo, když získalo sedm z 15 mandátů. Další tři uskupení získala dohromady osm křesel. Koalici vytvořili starostové s Josefem Slavíkem (SNK Evropští demokraté), který ale také rezignoval, když se jedna zastupitelka zvolená za starosty přidala k opozici. Koalici nyní tvoří čtyři zastupitelé zvolení za SNK - ZMĚNA PRO HARRACHOV, dva za ANO a po jednom za ODS, starosty a náhradnice za Slavíka.

Autoři | Foto Město Harrachov

Štítky Harrachov, zastupitelstvo, rada města, politika, rada, ANO 2011, Eva Zbrojová, ODS, Josef Slavík, SNK Evropští demokraté, Starostové pro Liberecký kraj, Petr Dostalík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Harrachově to vře, město nemá dost zastupitelů. Toho humusu bylo tolik, říká bývalá starostka  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.