Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec chce po státu skoro dva miliony za referendum. Podle radnice se vůbec nemělo konat

Liberec bude soudně vymáhat náhradu škody v souvislosti s místním referendem před dvěma lety. O uspořádání referenda tehdy neoprávněně rozhodl Krajský soud v Liberci. Liberec chce kvůli tomu po státu 1,8 milionu korun - náklady za pořádání plebiscitu. Žalobu nejspíš povede proti ministerstvu spravedlnosti a podat ji chce do měsíce u soudu v Praze.

„Krajský soud si tehdy přisvojil pravomoc, která mu nepříslušela. Tímto postupem soudní moc zasáhla do výkonu samosprávy, protože jeho orgány neoprávněně zbavila možnosti skutečného posouzení návrhu na konání referenda," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Místní referendum v Liberci s pěti otázkami k investicím města, regulaci hazardu a bezplatné městské dopravě pro děti a seniory nad 65 let se uskutečnilo v říjnu 2018 souběžně s komunálními volbami. Výsledky nebyly platné, neboť v něm hlasovalo jen 14,85 procenta oprávněných voličů. K platnosti byla ale zapotřebí účast minimálně 35 procent.

Referendum se konalo na základě rozhodnutí krajského soudu. Organizátoři referenda se na něj obrátili, neboť podle magistrátu nebyly splněné podmínky pro pořádání referenda, chyběl dostatek podpisů.

Liberec proti rozhodnutí krajského soudu podal kasační stížnost a Nejvyšší správní soud dal městu za pravdu. Rozhodl ale až po referendu.

Podle Zámečníka se s požadavkem na náhradu škody obrátilo město na ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti. Obě instituce město odkázaly s jeho požadavkem na druhé ministerstvo a za posledních šest měsíců se radnice nedočkala reakce. „Nám nezbývá nic jiného než požádat soud, aby rozsudkem nařídil nahradit tuto škodu," dodal primátor.

Autoři | Foto Jan Korytář

Štítky správa, soud, referendum, Liberec, krajský soud v Česku, Praha, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce po státu skoro dva miliony za referendum. Podle radnice se vůbec nemělo konat  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.