Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přednostní operace v Babišových nemocnicích pro předplatitele iDnes připomínají úplatkářství, říkají politici

Zpravodajský server iDnes.cz začal předplatitelům prémiových zpráv nabízet výhody ve zdravotnických zařízeních, která spadají do svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO). Jde o výhody jako přednostní vyšetření nebo operace, na které se obvykle čeká i několik měsíců.

Přednostní vyřízení operací a vyšetření

Server iDnes.cz nabídl předplatitelům prémiového obsahu přednostní zacházení ve zdravotnických klinikách, které spadají do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Jde o kliniky, které má v portfoliu Hartenberg Capital.

Výhody měly spočívat například v přednostním vyřízení operací, a to i o několik měsíců dřív než ostatní pacienti. Na magnetickou rezonanci by se předplatitelé měli dostat do pěti pracovních dnů, na ortopedické operace do dvou měsíců. Běžně se na rezonanci čeká i měsíce a v případě náhrady kloubů i rok. Tato nabídka je tedy podle některých právníků nelegální. „Přednostní zacházení za úplatu je v českém veřejném zdravotnictví nelegální,“ říká v rozhovoru pro Deník N právník Ondřej Dostál.

Server iDnes.cz patří pod mediální dům Mafra, který spadá pod Agrofert a také do svěřenského fondu Andreje Babiše.

Prý chybná formulace, sdělení však zůstává stejné

Šéf fondu Hartenberg Capital Jozef Janov v rozhovoru pro Deník N uvedl, že šlo o chybnou formulaci ze strany iDnes.cz. Cílem této spolupráce podle něj není zvýhodňovat čtenáře, ale přilákat více pacientů do zmíněných klinik, píše Deník N. Portál iDnes.cz po upozornění Deníku N svůj článek upravil.

Původní titulek, který zněl „Přednostní operace, covid testy i vyšetření. Spouštíme Premium Zdraví“ byl upraven na aktuální „Covid testy a další exkluzivní zdravotní péče. Spouštíme iDNES Premium Zdraví“. V těle článku byly některé věty po upozornění upraveny. Nejde však o nijak zásadní úpravy, sdělení zůstává stejné. Nabídka přednostních vyšetření a zákroků se nelíbí ani některým právníkům, ani části politiků.

Zakázaná reklama a připodobnění k úplatku

Místopředseda zdravotnického výboru Sněmovny Bohuslav Svoboda (ODS) připodobnil tuto službu k uplácení lékařů. „Jako lékař nemohu akceptovat myšlenku, že někdo může nabízet lékařské služby za úplatu nebo v tomto případu za úplatek,“ řekl Bohuslav Svoboda a doplnil, že reklama ve zdravotnictví je zakázána Českou lékařskou komorou.

Předseda lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce interpelovat ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO). „Zda o tomto případu ví a zda si nechal ověřit, jestli takto nabízené výhody nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pokud by se ukázalo, že ano, tak by to bylo nezákonné,“ řekl Právu Marian Jurečka, který zdůraznil, že ve zdravotnictví má být preferována potřebnost a akutní stav pacienta na základě lékařského vyšetření, ne na základě členství v prémiovém klubu média, které je nepřímo ve vlastnictví premiéra České republiky.

Znepokojený je i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) „Nemělo by tu docházet k takovémuto propojování státu a privátního podnikání, zvlášť když se to týká Agrofertu. Měla by existovat hranice, která by se neměla překračovat, a měl by se v tom udělat pořádek,“ uvedl pro Právo Lubomír Zaorálek.

Podle předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka chování firem z Babišova svěřenského fondu dokazuje, jak závažný je střet zájmů předsedy vlády. „Podle informací, které mám, to vypadá, že je to nelegální, protože narušují základní princip rovnosti přístupu ke zdravotnickým službám hrazeným ze zdravotnického pojištění,“ pověděl Jakub Michálek. „Jako by nestačilo, že premiér zadává obří inzertní balíky MF Dnes ze státních institucí z peněz daňových poplatníků,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky předplatitelé, operace, politika, iDnes, Andrej Babiš, iDNES.cz, ANO 2011, zdravotnictví, klinika, Deník N, pacient, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Svoboda, Marian Jurečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přednostní operace v Babišových nemocnicích pro předplatitele iDnes připomínají úplatkářství, říkají politici  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.