Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co čeká Liberec v roce 2021?

Zdá se, že město čeká další náročný rok. Pandemie koronaviru, nedostatek financí. To jsou některé problémy, které musí Liberec řešit. Jak? Na to jsme se zeptali zástupců jednotlivých zastupitelských klubů.

Otázka na zstupitele zněla: Co čeká Liberec v roce 2021? Na co by se mělo město zaměřit? Na otázku neodpověděl Petr Židek (ODS). Odpovědi jsou řazeny podle data přijetí.

Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec/Zelení)

Liberec potřebuje přeměnu na zdravé město. S pandemií se nakonec nějak naučíme žít, ale zdraví města je také přívětivost pro chodce, bezpečí a prostor pro pohyb dětí, čistý vzduch, příjemné klima, dobré a pestré školy a kultura, dostupné bydlení, důvěryhodné instituce.

Zelená transformace znamená v první řadě starat se o vnitřní prostředí, zaměřit se na ozelenění centra a na lepší péči o modrozelenou infrastrukturu, tedy o vodu ve městě, měnit podmínky pro dopravu od automobilů k chůzi, kolům a veřejné dopravě. Investovat do obnovitelných zdrojů energie a zakládat projekty komunitní energetiky, ve kterých se spojuje město, jeho obyvatelé a podniky a společně využívají výhod místní výroby a spotřeby energie. Budovat drobná hřiště podél cest, zeleň, stín, nestavět další parkoviště s výjimkou těch, která slouží jako záchytná, především u autobusového a vlakového nádraží. Lákat do městských škol motivované a inspirativní lidi na místa ředitelů. Stavět a rekonstruovat městské byty pro dostupné nájemní bydlení.

Na část těch věcí není potřeba moc peněz a na investice je skvělá příležitost, když město dokáže připravit dobré projekty do evropského Fondu obnovy a dalších dotačních programů. Rozpočet města a rozhodování o tom do čeho investovat musí být založené na přínosech, včetně dopadů na životní prostředí ve městě a na klima.

Rok 2021 na tu práci nestačí. Důležité je ale využít příležitostí, které se otevírají právě teď, jako je třeba Fond obnovy, a které za pár let prostě nebudou. Bude to rok využitých – nebo promarněných – šancí.

Radka Loučková Kotasová (ANO)

Rok 2021 bude z našeho pohledu pestrý a čeká nás spousta práce pro rozvoj města. Pokračujeme v největším započatém dotačním projektu rekonstrukce Liebigova paláce, který se na podzim roku 2022 přemění na centrum aktivního života. Máme v plánu realizovat a dokončit akce za více než 284 milionů korun s využitím evropských dotací. Z mnoha lze vybrat dokončení rekonstrukce městských sociálních bytů v ul. Orlí a ul. Probošská. Čeká nás také dokončení stavební rekonstrukce a zateplení mateřských školek Pastelka v Ostašově, Motýlek na Broumovské, také Sedmikráska na Starém městě a také základní školy Na Výběžku v Harcově. Pro milovníky sportu a pohybu prodloužíme cyklostezku Odra-Nisa v machnínské části. Také jsme získali dotace na výstavbu vodojemu v Horské ulici, a to díky intervenci našeho poslance Davida Pražáka.

Největší porce dokončení započatých dotačních projektů nás čeká v roce 2022.

I v roce 2021 hodláme pokračovat v nastavených úsporných řešeních a pokračovat v konzervativním nastavení rozpočtu, který umožní městu se bez problémů vyrovnat s negativním vlivem úpravy daňových změn platných od 1. 1. 2021. Budeme hledat úspory v provozních výdajích tak, aby město i v případě dalšího propadu daňových příjmů z důvodu koronavirové krize, nemuselo v žádném případě škrtat plánované investiční akce.

Očekáváme schválení obecných pravidel na převod majetkových podílů města na družstevních domech. Následně pak zahájíme jejich převod jednotlivým bytovým družstvům prostřednictvím odboru majetkové správy. Předpokládáme, že v letošním roce uskutečníme převody nejméně  u tří bytových družstev.

Pracujeme na dokončení projektové dokumentace k rekonstrukci městského plaveckého bazénu. V letošním roce vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele stavby s tím, aby rekonstrukce byla zahájena v roce 2022. Nyní intenzivně pracujeme na získání dotace, která by mohla pokrýt až polovinu předpokládaných nákladů této rekonstrukce.

Jaromír Baxa (Liberec otevřený občanům)

Čeká nás hlavně nejistota. Co bude dál s epidemií, kdy přijde očkování, kdy se otevřou školy a obchody, jak na tom všichni budeme s penězi. Bohužel se nedá moc spoléhat na pomoc vlády. Její kroky jsou chaotické, očkování nepřipravené a do toho bylo před koncem roku schválené snížení daní nejvíce vydělávajícím, což ve výsledku přinese tlak na úspory místo toho, abychom podpořili obnovu a návrat do normálního života.
Liberecké vedení města by proto mělo přestat mrhat energii na nesmyslné spory tu s družstevníky, tu se zahrádkáři, tu s Intermou, nepřicházet týden co týden s líbivými obrázky toho, co by jednou mělo být, a zaměřit se na řešení aktuálních výzev:

  1. Podpořit neziskové organizace, které pracují s nízkopříjmovými rodinami. Na ty krize dopadá nejhůře.
  2. Investovat do dětí, které už rok prakticky nebyly ve škole. Měli bychom navýšit finanční podporu organizací, které pomáhají s doučováním, aby děti neztratily krok. Investovat bychom měli i do učitelů a škol samotných, pro které je současné období také extrémně náročné. Radnice ale jako by tyto problémy neviděla. Místo toho navrhuje peníze ze školského fondu, které na tyto věci mohou jít, použít na exkurze a vzdělávání o holocaustu.
  3. Jednat s Krajem o úpravě přijímacích zkoušek na střední školy, protože Liberecký kraj zcela nesmyslně trvá na stejné formě zkoušek založených na testech jako v minulých letech. Jenže na testy se teď děti systematicky nepřipravují tak, jako při normální výuce, a testy mohou úplně zbytečně vyřadit hodně dětí o šance na lepší vzdělávání.
  4. Co nejvíce využít aktuálně vypisované dotační výzvy na podporu ekonomiky a co nejlépe připravit projekty, na které bude možné čerpat dotace v dalších letech.

Abychom na projekty měli peníze, potřebujeme konečně zefektivnit chod města a ušetřit na provozních nákladech. Spoléhat na rychlé oživení ekonomiky se nemusí vyplatit.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj)

Úkolů, na které se letos chceme bez ohledu na dopady pandemie koronaviru zaměřit, je spousta. V první řadě bychom měli:

  • Zodpovědně hospodařit a pokračovat v kvalitní správě města a transparentním fungování radnice tak, aby si ho veřejnost mohla kdykoliv zkontrolovat. Zamezit klientelismu nebo střetu zájmů politiků a úředníků
  • Aktualizovat víceletý investiční a finanční plán města s vazbou na nový rozpočtový výhled. Efektivně získávat a využívat dotace, pokračovat ve snižování dluhu města + aktivně usilovat o změnu rozpočtového určení daní
  • Zajistit rekonstrukci pláště budovy Uran, rekonstrukci Liebiegova paláce, připravit rekonstrukci plaveckého bazénu, rozvíjet nový projekt libereckého autobusového nádraží pro budoucí možnou výstavbu nového parkovacího domu a krajského terminálu (tzv. Central station). Připravit koncepci rozvoje prostoru bývalého LVT a územní studii pro oblast tzv. Papírového náměstí
  • Schválit Strategický plán města 2021+ a dokončit územní plán i manuál tvorby veřejného prostoru
  • Vybudovat novou komunikaci Nová Pastýřská, která uleví dopravě přes centrum města, dokončit rekonstrukci ulice Vítězná, zkapacitnit významné křižovatky, připravit rekonstrukci Tržního náměstí a vybudovat parkoviště P+R v ulici Pastýřské
  • Zrekonstruovat vybrané městské domy (ul. Proboštská, ul. Orlí, Dr. M. Horákové) s cílem navýšit kapacitu bytového fondu města
  • Dokončit modernizaci MŠ Pastelka, Sedmikráska, Malínek a ZŠ na Výběžku, Husova
  • Společně s Libereckým krajem pokračovat v projektu výstavby parkovacího domu v areálu KNL a.s. a dolním centra Liberce u krajského úřadu + připravit projektovou dokumentaci pro Náplavku 
  • Najít řešení parkování pro návštěvníky ZOO Liberec, Lidových sadů, TUL, oblasti nádraží a zvýšit počet parkovacích míst na sídlišti Ruprechtice + připravit projekty pro další sídliště
  • Zvýšit bezpečnost dopravy v bezprostředním okolí terminálu MHD. Zahájit rekonstrukci tramvajové trati Liberec / Jablonec nad Nisou
  • Zrealizovat projekty podpořené občany z participativního rozpočtu 2019/2020 (Lesní koupaliště, nám. Č. Bratří, Broumovské náměstí, Tichá stezka atd.
  • Zatraktivnit městskou hromadnou dopravu, zajistit lepší průjezdnost města a zlepšit stav silnic a chodníků 
  • Rozšířit péči o městskou zeleň, pokračovat v čištění města od autovraků. Zvýšit efektivitu hospodaření TSML s důrazem na lepší údržbu a čistotu města
  • Zlepšit bezpečnost obyvatel v centru města zvýšením přítomnosti městské policie a asistentů kriminality. Především v oblasti Terminálu Fügnerova. 
  • Podpořit město Liberec jako centrum filmových festivalů (animovaných a sportovních)
  • Podpořit rozvoj sportovního areálu Vesec (RASAV) jako střediska trávení volného času Liberečanů a posílit spolupráci na rozvoji sportovního areálu Ještěd
  • Zajistit financování na opravu a rekonstrukce sportovišť v rámci dotačních titulů Národní sportovní agentury

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky politická korida, Liberec, politika, zastupitelstvo, rekonstrukce, projekt, pandemie covidu-19, dotace, Josef Šedlbauer, ODS, Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Figer

Uznávám, že město Liberec má i spoustu jiných nevyřešených problémů, ale pro nás členy libereckých BD je problém s převodem podílu města Liberec opravdu velkým a letitým problémem. A není to malá skupinka obyvatel Liberce, jedná se cca 2500-3000 lidí. Zdá se, že pro některé zastupitele je tento problém zajímavý pouze v období kolem voleb. To stíhá jedna tisková konference druhou. Nyní pouze na lednovém jednání zastupitelstva pouze skromná informace o novém návrhu řešení, ve 20.35, kdy již to téměř nikoho nezajímá. A budeme opět čekat, co nám poradí příslušná ministerstva. A jak se zmiňuje pí. Šlapáková, pro p. primátora to již pro r. 2021 zřejmě není prioritou.

Pátek, 29. ledna 2021, 11:43Odpovědět

Lenka Slapakova

Jsem přesvědčená, že kauza s BD je jedna z nejdůležitějších v Liberci a to i s ohledem na blížící se soudní spory by se měla co nejdříve ji vyřešit‼ Vždyť se jedná skoro o 1.200 bytů.Měla by být vyřešena v souladu s naším legitimním očekáváním (20 let) a zákonodárnou iniciativou pana hejtmana Martina Půty ‼Proto mě mrzí, že se o nás pan primátor Jaroslav Zámečník ani slůvkem nezmínil.

Pátek, 29. ledna 2021, 10:44Odpovědět

Jindřich Ženíšek

Docela konkrétní fakta uvadí paní Loučková Kotasová a pan primátor Zámečník. Pánové Baxa a Šedlbauer nevybočují ze své škatulky kritiků, že oni by vše delali lépe,jinak..

Pátek, 29. ledna 2021, 09:22Odpovědět

Dagmar Fejglová

Ještě nejsou volby, tak prosím neagitujte. Ostatně, za muže (ženy) mluví činy, takže počkáme a uvidíme, zda to nejsou jen planá slova.

Pátek, 29. ledna 2021, 09:02Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Co čeká Liberec v roce 2021?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.