Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od voleb uplynulo půl roku a v Libereckém kraji se toho moc nezměnilo

Za půl roku od krajských voleb se v Libereckém kraji mnoho nezměnilo. Už třetí volební období vedou kraj Starostové pro Liberecký kraj v čele se hejtmanem Martinem Půtou.

ANO, které bylo v minulém období součástí vládní koalice, skončilo v opozici. I když se například v krajských společnostech Silnice LK, Autobusy LK nebo Korid LK mění lidé ve vedení, jsou to většinou změny nastartované ještě před volbami, nebo v případě krajského koordinátora dopravy souvisejí s odchodem do důchodu.

Starostové vyhráli loňské volby v Libereckém kraji s drtivým náskokem, když pro ně hlasovalo 38,57 procenta voličů. Získali 22 mandátů ze 45. K nadpoloviční většině jim stačil jediný mandát. Na koalici se dohodli s Pirátskou stranou a ODS, které mají po pěti zastupitelích, koalice tak má většinu 32 hlasů. Druhé ANO má deset zastupitelů a skončilo v opozici stejně jako SPD se třemi mandáty.

Českolipská starostka Jitka Volfová, která byla náměstkyní hejtmana v minulém volebním období a ANO do krajských voleb vedla, zásadní výtky k fungování nové koalice nemá. Uvítala by ale s ohledem na koronavirus ještě větší podporu z kraje pro zdravotnictví. „Myslím si, že do toho zdravotnictví by mohlo jít víc peněz, chápu ale, že se bude dělat velký projekt modernizace nemocnice, takže si kraj bude brát velký úvěr 1,3 miliardy korun. Původně se sice uvažovalo o úvěru nižším, ale chápu, že jsou potřeba peníze na další investice," řekla ČTK Volfová.

V minulých letech kraj přispíval miliony korun na investiční akce nejen v krajských nemocnicích, ale i v městských nemocnicích v Jablonci nad Nisou a Jilemnici. Peníze, které vyčlenil letos, jsou ale určené na nákup akcií MMN, která vznikla spojením nemocnic v Jilemnici a Semilech. Hejtman Půta potvrdil, že kraj letos počítá hlavně s podporou svých nemocnic v Liberci a České Lípě a s odkupem akcií MMN. „Jinou podporu prostě letos schopni dělat nejsme," řekl ČTK. Rozpočet je podle něj napjatý a prioritu má modernizace největší krajské nemocnice v Liberci.

Podle Volfové teď také starostové s krajem vyjednávají o možnostech větší podpory pro sociální služby. Peníze jim chybí, protože před koncem roku vláda rozhodla o zvýšení mezd, ale příspěvek od státu to nepokrývá. Problém je to i pro města a obce jako zřizovatele, jejichž rozpočty jsou také dost napjaté. „Budeme zřejmě v krajském rozpočtu hledat peníze na podporu organizací, které nemají zřizovatele, ty obecní a krajské to mají přeci jen o něco jednodušší," řekl k tomu Půta.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, kraje, Liberecký, Liberecký kraj, volby, Martin Půta, Starostové a nezávislí, peníze, koalice, ANO 2011, Jitka Volfová, Silnice LK a.s., Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od voleb uplynulo půl roku a v Libereckém kraji se toho moc nezměnilo  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.