Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Drahý nesmysl, kritizuje opozice plán na povodňový park místo zahrádek

V Liberci má v příštích letech vzniknout komplexní řada opatření, která ochrání město před povodní. Tím nejdražším má být výstavba takzvaného protipovodňového parku ve Wintrově ulici. Vznikne zde území, které bude fungovat jako park, v případě velké vody se ale nechá zaplavit. Jeho účelnost ale kritizuje opozice, podle které má stát 109 milionů korun, a přitom má chránit majetek za 37 milionů. Navíc jsou tu desítky let zahrádky, o které lidé kvůli parku přijdou.

„Každý, i méně svéprávný člověk, si spočítá, že tohle nějak nevychází. Kdyby to bylo naopak. Ale dát skoro třikrát víc peněz na ochranu majetku, než je jeho hodnota? To opravdu nedává smysl,“ říká k záměru vedení města opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL).

Podle ní nedává smysl, že opatření je navržena celá řada, kde naopak cena chráněného majetku je násobně vyšší, město ale chce začít tím nejdražším. „Je tedy naprosto logické, že kolem důvodu prosazování protipovodňového parku začíná vznikat spousta spekulací,“ dodává Kocumová.

Zahrádkáři mají smůlu. Kolonie ve Wintrově ulici nejspíš ustoupí protipovodňovému parku

Zahrádkáři z Liberce kvůli plánovaným protipovodňovým opatřením na Lužické Nise nejspíš skutečně za několik let přijdou o svoji kolonii ve Wintrově ulici ve čtvrti Nové Město. Radnice prověřovala i další možnosti, podle náměstka primátora Jiřího...

Sám náměstek Šolc ale argumentuje tím, že materiál připravili odborníci, kteří i navrhují začít právě protipovodňovým parkem. Podle něj je pak na radnici celá řada lidí, která park prosazuje. „I u nás architekti a lidé, co k tomu mají co říci, říkají, podívejte se, ta příležitost toho relaxačního území je tak zajímavá a tak chtěná, že je lepší povodňový park vytvořit jako kvalitní veřejný prostor a přírodě blízké opatření," uvedl Jiří Šolc (Starostové pro LK).

Podle dalšího opozičního zastupitele Jaromíra Baxy (LOL) by ale město své plány ještě mělo přehodnotit. „Možná tu absurditu chápe každý, kdo složitě vydělává - a také investuje své peníze. Ne tak vedení města, které tyto úvahy naprosto míjí, i přes zoufalou finanční situaci, ve které Liberec je,“ myslí si.

Pokud záměr města projde, zdánlivě se v příštích letech nic dít nebude. Podle Šolce se ale minimálně další tři roky nic nezmění, dříve se protipovodňová opatření nepodaří projekčně připravit.

„Osobně počítám s tím, že dva roky bude trvat vlastní projektování a povolování. Přičemž teprve potom půjde žádost na ministerstvo zemědělství, kdy investorem a stavitelem bude Povodí Labe, takže to si vyžádá také své lhůty. To budou roky," dodal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Piráti Liberec

Štítky zahrádky, wintrova, povodně, povodňový park, kocumová, baxa, šolc, Liberec, Jiří Šolc, radnice, Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa, Starostové a nezávislí, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drahý nesmysl, kritizuje opozice plán na povodňový park místo zahrádek  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.