Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ministr zdravotnictví Arenberger rezignuje. Vrací se Adam Vojtěch

Spekulace médií se potvrdila. Premiér Andrej Babiš (za ANO) dnes oznámil, že ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rezignuje. Nahradit ho má jeden z jeho předchůdců - nynější poslanec ANO Adam Vojtěch. Informaci o rezignaci na dnešní tiskové konferenci potvrdil také sám Arenberger.

„To, co jsem zažil poslední týden, připomínalo mediální lynč. Média vytahovala různé kauzy, které se ukázaly jako nepravdivé. Nikdo se za ně neomluvil. Zažil jsem chvíle, kdy novináři publikovali nepravdy a manipulovali s informacemi, aby se hodili do jejich rámce. Za opravdu nepřijatelné považuji, když se novináři různými triky snaží dostat do nemocnice nebo na kliniku. Ten novinář, který si hrál na pacienta, zabral někomu místo. Vždycky jsem byl vstřícný k novinářům, tohle je ale za hranou. Není také nutné, aby moje rodina byla vystavována tomuto stupňujícímu se tlaku. Proto jsem se po důkladném zvážení rozhodl, že rezignuji,“ shrnul na dnešní tiskové konferenci Arenberger. Se tímto krokem seznámil Andreje Babiše dnes ráno.

„Celá rodina je pod tlakem, to je hlavní důvod,“ řekl premiér v Bruselu, kde se účastní summitu EU. Arenberger podle něho podcenil, že na úrovni ministra „musí být majetková přiznání a další věci daleko přísnější“. S Arenbergerem se podle svých slov premiér na postupu dohodl dnes ráno. „Včera jsem s ním mluvil a dnes ráno mi potvrdil svoji rezignaci,“ uvedl Babiš s tím, že výměnu zatím nekonzultoval s prezidentem Milošem Zemanem.

„Předpokládám, že nebude mít žádné výhrady,“ uvedl. V polovině května Zeman řekl, že by proti Arenbergerovu odchodu z funkce neměl námitky.

S Vojtěchem, který post ministra zdravotnictví opustil loni v září s vysvětlením, že ho řízení resortu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo, hovořil Babiš o možném návratu do vlády minulý týden. Dnes ho zatím o dalším vývoji neinformoval. „No já bych mu přece jen zatelefonoval,“ uvedl premiér na dotaz, zda za Arenbergera má náhradu a kdo to je. O pár vteřin později doplnil, že to může říct a že doufá, že Vojtěch bude ministerstvo řídit do demise vlády, tedy konce kabinetu očekávaného v souvislosti s říjnovými volbami.

K samotné výměně ministrů se už během dopoledne vyjádřili někteří politici. „Jsem rád, že se neživím politickou satirou, protože bych byl dnešním dnem definitivně bez práce. Adam Vojtěch možná nikomu nikdy moc nevadil, jeho nezvládnutí nástupu druhé vlny pandemie covidu a předražené nákupy ochranných pomůcek ale zapomenout nelze. Andrej Babiš už nemá kde brát, tak nastává recyklace. Cestou ven z tohoto marasmu jsou jedině volby,“ říká poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mzdr

Štítky Vojtěch, ministr, zdravotnictví, Petr Arenberger, Adam Vojtěch, ANO 2011, ministr zdravotnictví, Andrej Babiš, Miloš Zeman, Evropská unie, Bohuslav Svoboda, ODS, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zdravotnictví Arenberger rezignuje. Vrací se Adam Vojtěch  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.