Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři strany v Libereckém kraji podaly kandidátky do sněmovních voleb, další je připravují

Do sněmovních voleb podaly kandidátky v Libereckém kraji zatím tři strany. Neví se ale které. Některé ze stran na svých kandidátkách zatím pracují.

Informovala vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Kdo kandidátky podal, ale sdělit odmítla. Některé strany na přípravě svých kandidátek stále pracují, třeba hnutí ANO nebo Přísaha zatím v Libereckém kraji nepředstavily své lídry. Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 8. a 9. října, lhůta pro podání kandidátek končí za týden, v úterý 3. srpna v 16:00.

Před čtyřmi lety připravilo v Libereckém kraji kandidátky rekordních 24 politických stran a hnutí. Volby s náskokem vyhrálo ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. K volbám přišlo před čtyřmi lety 60 procent voličů.

Bláha už kandidovat znovu nebude

Tentokrát ale zatím ANO v kraji nepředstavilo ani lídra, republikový výbor hnutí bude kandidátní listiny pro podzimní sněmovní volby schvalovat až ve středu. Lídrem ale určitě nebude liberecký pekař Jiří Bláha, který před čtyřmi lety kandidátku ANO v Libereckém kraji do Sněmovny vedl. Že nebude znovu kandidovat, se rozhodl už před čtyřmi lety. „A působení ve Sněmovně mě spíš utvrdilo v tom, že tam nechci zůstat," řekl již dříve Bláha.

Kdo povede strany v Libereckém kraji do voleb? Pekař Bláha už kandidovat nebude

Liberecký pekař Jiří Bláha, který před čtyřmi lety vedl kandidátku ANO v Libereckém kraji, znovu do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude. Kdo kandidátku hnutí do voleb povede zatím ANO nezveřejnilo. Není ale jedinou stranou v Libereckém kraji,...

Svého místa na kandidátce se vzdal lídr Pirátů v minulých volbách Ondřej Kolek. „Důvodem je přítomnost pana Petra Tulpy (Starostové pro Liberecký kraj) na této kandidátce. Tato osobnost jablonecké politiky není pro mě z hlediska společné kandidátní listiny přijatelná," uvedl na na fóru Pirátské strany. Na společné kandidátce Pirátů a STAN v Libereckém kraji není ani liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Že nebude kandidovat oznámil už loni na podzim. Kandidátku vede poslanec Jan Farský (STAN).

Řeší se kandidátky do Sněmovny. Hejtman Půta už znovu kandidovat nebude

Liberecký hejtman Martin Půta znovu do Poslanecké sněmovny kandidovat nebude, své rozhodnutí oznámil na jednání Starostů pro Liberecký kraj už loni v listopadu. Před čtyřmi lety se Půta díky 4470 přednostním hlasům do Sněmovny dostal, i když byl...

Kandidátku SPD povede do voleb znovu poslanec Radovan Vích. V čele kandidátky koalice Spolu, v níž se spojila ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, je občanský demokrat a bývalý jablonecký primátor Petr Beitl, který bude obhajovat své křeslo ve Sněmovně. Krajskou volební jedničkou ČSSD bude starosta Janova Dolu Josef Jadrný, který byl v letech 2012 až 2016 náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství. V minulosti byl členem Strany zelených, kterou ale v roce 2014 opustil, dnes je členem ČSSD. Do čela kandidátky komunistů se postaví mladý učitel Jan Koros, který byl dvojkou kandidátky KSČM v krajských volbách.

Svého lídra už má i společná kandidátka Trikolóry Svobodných Soukromníků, kterou do voleb povede vysokoškolský učitel a podnikatel Otto Jarolímek. Lídrem Strany zelených je liberecký zastupitel Jaromír Baxa.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, sněmovna, Liberecký, Liberecký kraj, Starostové a nezávislí, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Jiří Bláha, poslanecká sněmovna, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři strany v Libereckém kraji podaly kandidátky do sněmovních voleb, další je připravují  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.