Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Právník, záchranářka i starosta. Co mají v plánu noví poslanci za Liberecký kraj?

Liberecký kraj stejně jako loni vyšle do poslanecké sněmovny osm zástupců. Jsou mezi nimi ti, kteří mandát obhájili, ale i nováčci. Liberecká Drbna všech osm nových a staronových poslanců představuje i s jejich vizí, na co se hodlají v poslaneckých lavicích zaměřit.

ANO

ANO oproti minulým volbám přišlo o jeden mandát. Předchozí lídr Jiří Bláha už s předstihem oznámil, že kandidovat nebude, do Sněmovny se tak dostane trojice jeho kolegů, všichni tři mandát obhájili.

Jana Pastuchová

Původním povoláním je zdravotnice. Vystudovala zdravotnickou školu a urgentní medicínu. Před vstupem do politiky působila jako specializovaná sestra na ARO v jablonecké nemocnici a poté u letecké záchranky v Liberci. Právě zdravotnictví je téma, kterému se ve Sněmovně věnovala už v předešlých letech. 

„Toho, co bych chtěla, je hodně – samostatný zákon o Horské službě, to je v našem kraji důležité. Uznání kvalifikace zdravotních sester tak, aby měli větší pravomoci u lůžek, zlepšení podmínek ve zdravotnictví, aby krajské nemocnice dostávaly od státu více peněz, sociální bydlení, zavedení 5. stupně závislosti u příspěvků na péči, zlepšení adresnosti vyplácení sociálních dávek… Je toho hodně,“ nastínila, kam by se chtěla šestapadesátiletá politička ubírat v novém volebním období.

David Pražák

Také Pražák obhájil mandát. V osobním životě je dvaačtyřicetiletý podnikatel v zemědělské prvovýrobě, působí ve společnosti Agrocentrum Jizeran. Žije v Semilech.

„Uvidíme, jak dopadnou povolební vyjednávání, ale platí a stále bude platit, že funkci poslance vnímám jako službu obyvatelům Libereckého kraje,“ říká staronový poslanec. Podle něj voliči znovuzvolením ocenili jeho práci ve Sněmovně v uplynulých čtyřech letech.

Ivan Jáč

Ivan Jáč je ekonom a také vysokoškolský pedagog. V současnosti je vedoucím Katedry podnikové ekonomiky a managementu na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Externě vyučuje také na ŠKODA AUTO Vysoké škole. Také Jáč obhájil mandát poslance, ve Sněmovně tak stráví druhé volební období.

V tom uplynulém působil například ve Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu,

mládež a tělovýchovu. „Budu se vždy snažit, abych prosazoval ty návrhy a novely zákonů, které podporují rozvoj naší společnosti nejen v ekonomické, ale i v sociální oblasti, a odmítal ty návrhy, které neprospívají naší vlasti a ani našemu členství v Evropské unii,“ plánuje pětašedesátiletý Jáč v nadcházejícím období.

SPOLU

SPOLU posílá do Sněmovny dva zástupce, oba z ODS. Druhého Zdeňka Chmelíka z TOP 09 díky preferenčním hlasům přeskočil starosta Kravař Vít Vomáčka.

Petr  Beitl (ODS)

Od roku 2006 byl jabloneckým zastupitelem, mezi lety 2010 až 2018 byl jabloneckým primátorem. Po volbách do Sněmovny v roce 2017 se stal poslancem, také on tak bude poslancem druhé období. Je rodákem z Jablonce, je ženatý, má dceru a dva syny. Před vstupem do Sněmovny podnikal.

A co čtyřiapadesátiletý Beitl plánuje do volebního období? „Uzdravení veřejných financí, především redukci výdajů státu. Podobnou operaci jsem už provedl v Jablonci nad Nisou, kde jsem byl osm let primátorem a podařilo se mi uzdravit městskou ekonomiku a vytáhnout město z dluhů. Máme připravený nový stavební zákon a takové finanční pobídky, které by měly nastartovat výstavbu bytů, a to jak privátních, tak obecních. Dále skutečnou důchodovou reformu, která každému zajistí garantovaný důchod. Velmi důležitá je pro nás i otázka strategické bezpečnosti. Orientace na západ, Evropskou unii a členství v NATO,“ řekl.

Vít Vomáčka (ODS)

Třicet let působí jako starosta Kravař na Českolipsku. Loni kandidoval do Senátu, kam se ale nedostal. Jednašedesátiletý politik byl úspěšný ve volbách do Sněmovny, díky kroužkování přeskočil druhého Zdeňka Chmelíka (TOP09). Před vstupem do politiky pracoval jako zootechnik nebo pedagog.

„Jsem přesvědčen, že jsem za 30 let starostování nasbíral dostatek zkušeností, abych pomohl samosprávným celkům i v celostátní politice. Velmi si přeji, aby mé dcery a mé vnučky žily ve svobodném a nezadluženém státě, a to je můj motor pro politickou práci,“ říká šedesátiletý Vít Vomáčka.

PirSTAN

Jan Farský  

Poslanec a právník. Rodák z Turnova vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po studiích pracoval jako právník na MěÚ v Semilech. Jako politik působil například jako starosta Semil, nyní obhájil poslanecký post. 

„Ve Sněmovně cítím, že moje práce není zdaleka u konce, pořád je stále nutné bojovat proti problémům, které vnímám. Jsou to lidé uvěznění, dost často neprávem, v dluhových pastech, jsou to chudnoucí regiony, je to netransparentně a chaoticky řízený stát, je to snaha vše centralizovat, je to dostupnost zdravotní péče i v regionech - zubaři, pediatři, obvodní lékaři,“ představuje svou vizi do volebního období dvaačtyřicetiletý Farský.

Jan Berki

Jan Berki je učitel, vysokoškolský pedagog a komunální politik, od října 2014 zastupitel města Liberec, člen a místopředseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Ve Sněmovně bude nováčkem, dostal se do ní díky kroužkování, ze třetího místa přeskočil druhého Tomáše Martínka z Pirátů.

Ve Sněmovně se plánuje, už podle svého povolání, věnovat především školství. „Vím, jak potřebné je posouvat školství. Mělo by se to však dělat systematicky a smysluplně, na základě kvalitní a prodiskutované koncepce. Není to jen tak, říct si, že zítra změníme celý vzdělávací systém,“ říká čtyřicetiletý politik.

SPD

Radovan Vích

Také Radovan Vích obhájil post poslance a bude reprezentovat SPD. Před vstupem do politiky byl vojákem, postupně pracoval v různých základních velitelských, štábních, vedoucích a řídících funkcích v armádě a později v generálním štábu a na ministerstvu obrany. V roce 2015 byl jedním ze zakládajících členů SPD, v roce 2017 se poprvé stal poslancem.

Je pravděpodobné, že SPD bude i další období v opozici, jaké jsou tedy plány jediného zástupce SPD z Libereckého kraje? „Nejen Liberecký kraj potřebuje co nejrychleji schválit novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou předložilo hnutí SPD ve Sněmovně už v listopadu roku 2019. Za další problémy v kraji považuji problém s nepřizpůsobivými, nízké důchody, malá podpora pracujících rodin s dětmi, dostupnost zdravotní péče pro každého občana, špatný stav silnic, přílišná byrokracie pro živnostníky a nemožnost domoci se spravedlnosti,“ uvedl šestapadesátiletý politik.

Ohodnoť článek

Štítky volby, Liberecký kraj, poslanec, sněmovna, spd, ano, starostové, spolu, ods, Poslanecká sněmovna ČR, Svoboda a přímá demokracie, politika, Ivan Jáč, zdravotnictví, ANO 2011, Drbna.cz, Vít Vomáčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Právník, záchranářka i starosta. Co mají v plánu noví poslanci za Liberecký kraj?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.