Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj v loňském roce ušetřil. Peníze půjdou na pomoc Ukrajině i na projekty v zoologické zahradě

V loňském roce ušetřil Liberecký kraj celkem 221 milionů korun, letos tak může finance zapojit do svého rozpočtu. Nejvyšší podíl míří do krizového fondu na financování humanitární krize v souvislosti s válkou na Ukrajině, do oblasti dopravy a školství. Stranou nezůstane ani resort kultury a památek. Vše ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

„Jsem rád, že jsme i v dalším složitém roce, kterým ten loňský bezesporu byl – jelikož jsme se i v něm museli ještě potýkat s důsledky koronavirové pandemie – dokázali ušetřit. Požadavky resortů na rozdělení přebytku byly, jak to zpravidla bývá, o několik desítek milionů vyšší. Abychom však neohrozili vyrovnanost rozpočtu, nemohli jsme uspokojit žádosti ve všech oblastech. I tak mě ale velice těší, že si resorty nakonec mezi sebou mohou rozdělit 221 milionů korun,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Nejvyšší částku „spolkne“ krizový fond

„Nejvýraznější finanční podpora míří do krajského krizového fondu, a to zejména na financování humanitární krize v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. Ušetřené finanční prostředky putují i na další konkrétní investiční záměry a projekty v různých oblastech. Počítáme i s rezervou na případná další krizová opatření či na nákup energií,“ dodal hejtman Martin Půta.

Kraj chce do června připravit  bývalou budovu Skloexportu k ubytování uprchlíků

Léta prázdnou budovu Skloexportu u vlakového nádraží v Liberci by chtěl Liberecký kraj připravit pro ukrajinské uprchlíky do června. Dlouhodobé ubytování by tam po úpravách mohlo získat kolem 500 lidí, vyžádá si to ale investici nejméně za 35...

Do krizového fondu tak přibude celkem 72 milionů korun. „Plánujeme stavební úpravy – řešíme teď Skloexport, do kterého chceme investovat nějaké peníze, abychom ho připravili pro uprchlíky,“ řekl ve čtvrtek Miklík.

Peníze pro Zoo Liberec

Ušetřené finance míří i do dalších resortů, jako např. školství, mládeže a tělovýchovy, dopravy na údržbu silnic, nebo do resortu životního prostředí a zemědělství.

„Do resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu půjde 22 300 000 korun; je to především částka spojená se Zoologickou zahradou Liberec,“ informoval Miklík.

V roce 2019 ušetřil kraj 235,5 milionu, v roce následujícím si ušetřené peníze kvůli krizovým opatřením z důvodu koronaviru ponechal jako tzv. železnou rezervu, vloni mohl kraj zapojit 151,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberecký kraj, finance, rozpočet, Ukrajina, krize, uprchlíci, peníze, ruská invaze na Ukrajinu, Zbyněk Miklík, Martin Půta, Zoologická zahrada Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj v loňském roce ušetřil. Peníze půjdou na pomoc Ukrajině i na projekty v zoologické zahradě  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.