Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

K chystané změně názvů ulic Moskevské a Ruské vyhlásili v České Lípě anketu

K chystané změně názvů ulic Moskevské a Ruské vyhlásili v České Lípě anketu. Radnice také k tématu svolala veřejné projednávání na příští středu 20. dubna v Kulturním domě Crystal, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. O změně názvu ulic rozhodlo 16. března českolipské zastupitelstvo v reakci na útok Ruska na Ukrajinu, před týdnem ale pod tlakem opozice a nespokojených obyvatel své rozhodnutí na mimořádném jednání zrušilo.

Lidé teď mohou svůj názor vyjádřit také v anketě, dotazník lze vyplnit elektronicky na stránkách města nebo si ho vytisknout, dotazník v papírové podobě si mohou lidé vyzvednout v regionálním turistickém centru na hlavním českolipském náměstí, kde je možné ho vyplněný nejpozději do pátku 21. dubna také odevzdat. „Všechny dotazníky zpracujeme a získané výsledky předáme k vyhodnocení místopisné pracovní skupině. Výsledky dotazníkového šetření i informace z veřejného projednání budou zastupitelům znovu předloženy na jednání 4. května," dodala mluvčí.

Zastupitelé v březnu rozhodli přejmenovat dvě ulice, kterým po roce 1989 zůstala původní jména. Moskevské ulici chtěli vrátit původní historický název Křížová, z Ruské ulice by měla být Vilová. Tento název není původní, původně se jmenovala Bártlova, nový název podle starostky Jitky Volfové (ANO) zvolili vzhledem k současné podobě ulice. Nejde ale o jediné názvy, které ve městě s 37 tisíc obyvateli odkazují na Rusko - patří k nim třeba Alexandrovská nebo Vladimirská, u těch radnice změnu názvu nenavrhla.

Pro změnu názvů v březnu hlasovalo 15 z 20 přítomných zastupitelů, desítka většinou opozičních zastupitelů, z nichž polovina tehdy na jednání chyběla, pak ale požádala o mimořádné jednání s cílem usnesení zrušit. „Návrh se projednával v utajení před veřejností, nebyl totiž součást zveřejněného programu a nebyl ani zveřejněn na úřední desce," řekla opoziční zastupitelka a bývalá starostka Romana Žatecká (ČSSD), která byla jednou z těch, kdo revokaci usnesení žádali.

Po více než dvouhodinové diskusi ve středu 6. dubna zastupitelé na mimořádném jednání usnesení zrušili většinou 13 hlasů z 22. Radě města uložili zřídit místopisnou pracovní skupinu a starostce uspořádat veřejné projednávání. Proti přejmenování vznikla ve městě i petice, pod kterou se už podepsalo přes 1200 lidí. V diskusi na mimořádném zastupitelstvu zazněly také výzvy, aby město vyhlásilo ke změně názvů ulic referendum. To ale Volfová odmítla s upozorněním, že by to trvalo příliš dlouho a navíc by to bylo příliš drahé.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Česká Lípa, anketa, Kulturní dům Crystal, Jitka Volfová, Romana Žatecká, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K chystané změně názvů ulic Moskevské a Ruské vyhlásili v České Lípě anketu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.