Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má Liberec dostatek sportovišť?

O Liberci se často mluví jako o městě sportu. Ale je to skutečně tak? Ve městě se sice hraje celá řada nejvyšších sportovních lig, co ale veřejnost, má kde sportovat? Na to jsme se zeptali libereckých zastupitelů.

Otázka tentokrát zněla: Má Liberec dostatek sportovišť? Nebo by potřeboval další, ať už těch velkých nebo menších u škol?

Odpovědi řadíme podle času, jak do redakce přišly. Na otázku neodpověděl Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) a Jaromír Baxa (LOL).


Svatopluk Holata (SPD)

V Liberci chybí přirozená sportoviště. Vyjímku tvoří okolí přehrady, Lidové sady a lesopark ve Vratislavicích. Obecně lze ovšem konstatovat, že sportovišť je dostatek. Oblíbená jsou udržovaná, další zejí prázdnotou a pustnou z čehož lze dovodit, že sportovišť není málo, resp. není o sport zájem. To je ovšem jiná otázka. Naše společnost by měla umět přitáhnout k zdravému pohybu všechny věkové skupiny, měli bychom mít sportoviště bez plotů, bezpečná pro sportující. Měla by to být sportoviště, která budou sama lákat ke sportu. 

Jan Hruška (Piráti)

Pokud bych měl být stručný, tak Liberec dostatek sportovišť nemá. Týká se to především vnitřních sportovišť, ale i těch venkovních. Jednoznačně to popisuje strategický plán rozvoje sportu. I v letním období jsou kapacity v odpoledních časech vytížené kolem 75 – 80 %, v zimě prostě už kapacita není žádná. Narážíme tak na technický strop, který omezuje rozvoj dalších sportovních aktivit.

V minulosti Liberec soustředil svou pozornost na jedno velké, multifunkční sportoviště, ale ukazuje se, že to není cesta. Jeho kapacita by sice dnes citelně chyběla, ale potřebujeme více sportovišť v různých částech města. Nejen pro výkonnostní sportovce organizované ve sportovních klubech, ale a možná především pro sportovní nadšence, kteří si prostě občas chtějí zahrát volejbal, futsal nebo florbal.

Řešením je soustředit se na školní sportoviště. V době výuky se využijí pro tělesnou výchovu, v odpoledních a podvečerních hodinách pro sportovce. Potřebujeme k tomu dvě věci. Tělocvičny – a obecně sportoviště u škol – musíme stavět či modernizovat tak, aby měly parametry podle požadavků sportů. Třeba myslet i na tribunu, jelikož i to je požadavkem třeba pro turnajová utkání v kategorii žáků. Druhou věcí je, že město má vytvářet a podporovat spolupráci mezi školami a sportovním prostředím. Asi nenajdeme školu, která by odpolední využití tělocvičny odmítala, i kvůli příjmům do rozpočtu, ale oběma stranám by pomohlo, kdyby město sehrálo svou roli nejen dotacemi na činnost, ale i koordinací potřeb.

Marek Vávra (ANO)

Sportoviště v Liberci nejsou dostatečná. Navíc dnes více než dříve je pro děti pohyb důležitý a měl by být dostupný (tedy zdarma) pro všechny. Liberec představil přestavbu skateparku v Barviřské ulici za 8 milionů korun. To je jistě chvályhodné, ale je třeba sportoviště řešit sytémově, necentrálně ve všech městských částech tak, aby i menší děti mohli bezpečně jít sportovat i ve své čtvrti a na dohled bydliště. To samé platí nejen o skateboardu, ale i o dalších aktivitách. Bohužel pod tlakem soukromého vlastnictví a nezájmu města za posledních 30 let zmizely fotbalové plácky, hřiště na volejbal a další místa. Pro sportovní zábavu dětí najít prostor klidně jen pro basketbalový koš, když daná lokalita nedovolí více.

Sám rád vzpomínám na hřiště na Aloisině výšině, na basketbalový koš u ekonomky a takových zmizelých míst v Liberci bude jistě mnohem více. Navíc to nemusí být investice za několik milionů jako v případě Barvířského skateparku.

Petr Židek (ODS)

Nejlepší asi bude pokusit se je vyjmenovat.

Základní školy

Statutární město Liberec zřizuje 20 příspěvkových organizací základních škol. Ne všechny školy mají areály se sportovišti anebo dostatečné kapacity tělocvičen. To je dáno především historickými souvislostmi a obdobím výstavby budov. Nejstarší z nich, ZŠ Oblačná je vystavěna před více než 150 lety.

Dvacet základních škola je rozděleno do 28 budov – samostatných areálů. Počet venkovních prostor s účelem využití pro školní tělovýchovné aktivity je malý. Venkovním areálem disponuje pouze 16 objektů. Technický stav areálů celkově není dobrý, jedno hřiště je dlouhodobě uzavřeno z důvodu bezpečnosti. V letech 2013 – 2014 byly rekonstruovány hřiště při ZŠ na Žákovské, Vrchlického, Na Výběžku, Švermova a Aloisina Výšina. Akce realizovalo město s příspěvkem dotací z IPRM.

Odbor majetkové správy a sportu vypsal v roce 2018 zakázku pro vyprojektování modernizace pěti školních hřišť, modernizují se tak v současné době areály ZŠ Kaplického, Broumovská a 5. května. V balíčku čekají další ZŠ. Na tyto akce dotace město neobdrží, nejsou vypsány dotační tituly, které by město mohlo využít a splnit dotační podmínky.

Celkově se v areálech škol nachází (včetně modernizovaných v letošním roce):

  • 5 atletických oválů s povrchy tartanu, asfaltovým či antukovými
  • 8 atletických rovinek
  • 10 skoků do dálky
  • 2 fotbalové hřiště travnaté
  • 2 fotbalové hřiště umělé
  • 2 fotbalové hřiště tartanové
  • 2 hřiště asfaltová
  • 12 multifukčních hřišť
  • 5 ploch vrhů koulí
  • 4 hřiště pro plážový volejbal

SPORT PARK

Největší centrum sportovních aktivit (sportovišť) v Liberci se nachází ve SPORT PARKU LIBEREC, zde se nachází 35 venkovních a krytých sportovišť. V tomto areálu je možno provozovat různé sporty např. v letních měsících fotbal na fotbalovém stadionu nebo na fotbalovém tréninkovém hřišti s přírodní travou nebo s umělou, atletiku na atletickém stadionu a odhodišti, baseball a softball na stadionu pro tento sport určený. Na venkovním tenisovém areálu je možné provozovat beach volejbal, nohejbal a tenis. K využití je rovněž venkovní posilovna a dětské hřiště a in-line dráha.

Ve Svijanské aréně se nacházejí 2 ledové plochy, které se využívají v zimních měsících na tréninky hokejistů a tréninky krasobruslařů a pro veřejné bruslení.

V zimě je možné sportovat ve sportovních halách Tipsport aréně nebo ve Sportovní hale Kort.

Ve vnitřních prostorách Tipsport arény je možné využití bowlingové herny, gymnastické tělocvičny, haly míčových sportů, stolního tenisu, kuželny, sálu bojových sportů, sense arény, skatemill centra, střelnice.

Sportovní hala Kort je určena pro většinu míčových sportů – házená, futsal, florbal a další. 

Do všech sportovišť je možnost se objednat na určitý den a čas na uvedených kontaktech na stránkách Sport parku Liberec.

BAZÉN

Dalším objektem v Liberci pro sportování je 50m plavecký bazén s osmi dráhami, skokanskou sekcí s prknem 1 a 3m a skokanskou věží 5m, dále i výukový plavecký bazén délky 25 metrů se šesti drahami. Pro výcvik potápěčů je zde potápěčská věž hluboká 8.5 metru.

Pro nejmenší je zde dětský výukový bazén s maximální hloubkou 0,7 m, dětské brouzdaliště s vířivkou, vodní hříbek a masážní trysky. Počítáme, že v nejbližší době dojde k jeho rekonstrukci a modernizaci.

TJ SOKOL DOUBÍ

Na kraji Liberce se nachází fotbalové hřiště TJ SOKOL DOUBÍ, kde se hraje krajský přebor. Plocha je využívána i k tréninkům mládeže. Zároveň je možné si plochu pronajmout. TJ Sokol Doubí nabízí k pronájmu i víceúčelové hřiště. Venkovní hřiště, s  provozem od dubna do listopadu, je přizpůsobené na tenis, nohejbal a volejbal. Na hřišti se nachází i basketbalové koše.

SKATEPARK

Skatepark se nachází v centru u Barvířské ulici. Je přístupný veřejnosti a určený pro provozování skateboardingu, freestylové jízdě na bmx a mtb kolech nebo koloběžkách. Jedná se převážně o plochu zpevněnou asfaltovým povrchem o rozloze cca 2300 m2. Toto sportoviště je v průběhu třech ročních období (jaro - podzim) využíváno několika tisícovkami skateboardistů a cyklistů pro volnočasové vyžití i trénink. Denně se zde pohybuje až několik desítek aktivních návštěvníků. Na ploše skateparku jsou umístěny následující překážky: U-RAMPA, PODIUM, FUNBOX, SPINA, WALL RIDE, VELBLOUD, SLIDEBOX, BOXY, VELKÁ PYRAMIDA, TRANSFER a soubor ocelových rozjezdových ramp.

SKIAREÁL JEŠTĚD

V letních měsících nabízí Skiareál Ještěd pro návštěvníky oblíbený bikepark, sjezd na terénních tříkolkách vyznačenou trasou nebo sjezd na koloběžkách jednou z mnoha tras. Dále jsou připraveny turistické trasy, naučné stezky, skryté příběhy, díky kterým se může cestovat v čase a rodinný výlet proměnit v neobyčejné dobrodružství. V zimních měsících nabízí areál pro vyznavače zimních sportů několik sjezdovek např. Nová Skalka, Liberecká, Skalka, Bucharka. Na vrchol je možné se dopravit čtyřsedačkovou lanovkou nebo vlekem.

VESEC

Díky Mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009 byl v části Vesec vybudován  sportovní areál pro běžecké lyžování, který obsahuje 3 nezávislé okruhy se 3 stupni obtížnosti. Základem areálu jsou dva okruhy dlouhé 3,75 km s možností zkrácení na 3,3 a 2,5 km. Kombinací těchto dvou okruhů vzniknou okruhy dlouhé 5 km a 7,5 km. Nechybí ani trať pro sprint v délce 1,2 km pro ženy a 1,3 km pro muže. Zajímavostí je několikakilometrový vyasfaltovaný okruh pro kolečkové brusle. Areál je využíván celoročně. Běžecké lyžování v zimě a asfaltové cestičky jsou v letní sezóně vhodné pro cyklistiku i pro in-line brusle.

Umím si představit, že v určitých lokacích města nám další sportoviště vzniknou, a rozhodně to nebude na škodu. Je to především o finančních možnostech.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sport park Liberec

Štítky Sport park Liberec, liberec, korida, politika, sport, sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má Liberec dostatek sportovišť?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.